Chcesz udekorować dom na jesień, ale dysponujesz ograniczonym budżetem? Nie martw się! Sprawdź nasze pomysły na tanie i łatwe pomysły na jesienne dekoracje. Od uroczych stroików po eleganckie wieńce – z pewnością znajdziesz coś, co Ci się spodoba.
Jeśli chcesz wykorzystać liście do jesiennych dekoracji, wymieszaj glicerynę z wodą w proporcjach 1:2. Zanurz liście w tej miksturze. Połóż coś na nich, by były zanurzone przez 2-6 dni, a następnie delikatnie je wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym.
Nie wszystkie dynie są pomarańczowe. Znajdują się praktycznie w każdym kolorze. Mogą być białe, turkusowe, miedziane, złote. Wybierz dynię, która najbardziej Ci się podoba i uczyń z niej centralny punkt swojej dekoracji.
Łuski kukurydzy, rafia, kokardy jutowe, szyszki, pióra, budki dla ptaków i figurki odzwierciedlające porę roku wprowadzą wyjątkową klimat do wnętrza.
Do wazonu stojącego na kuchennym parapecie możesz włożyć różnokolorowe liście i gałązki. Najlepiej sprawdzi się tutaj przezroczysty wazon.
Używaj spójnych materiałów. Połączenie jasnych, sztucznych, jesiennych liści z różowymi, suszonymi hortensjami tworzy cudowną kombinację. Przygotowując wieniec, weź pod uwagę rozmiar okna. Kieruj się prostotą, więcej nie zawsze znaczy lepiej. Jeśli przygotowujesz wieniec po raz pierwszy, nie przesadzaj z ilością elementów. Trzymaj się ustalonego budżetu. Nie inwestuj w materiały więcej, niż zapłaciłbyś za ładny, gotowy wieniec.
Najlepsze jesienne wieńce zawierają charakterystyczne elementy sezonowe, takie jak dynie, kolorowe opadłe liście i pastelowe tkaniny. Możesz też sięgnąć po nieszablonowe rozwiązania. Zamiast pomarańczowej dyni, zdecyduj się na białą. Ponadto nie ograniczaj się tylko do ciepłych liści klonu. Do tej mieszanki dodaj trochę zielonych listków i mchu. Nie bój się eksperymentować.
Możesz również przygotować pszeniczny wieniec i wzbogacić go piórami. Pasuje doskonale do rustykalnego wnętrza. Upewnij się, że kłosy pszenicy są różnej długości. Dzięki temu nie musisz się martwić, że wieniec będzie wyglądał na zbyt wzburzony lub jednolity.
Uchwyć zapachy jesieni, używając wosku pszczelego i ulubionych olejków eterycznych. Przygotuj:
Jeśli używasz puszki do topienia, umieść ją w dużym garnku wypełnionym do połowy wodą. Jeżeli korzystasz ze szklanej miski, ustaw ją na garnku i rozpuść wosk, używając metody podwójnego kotła. Rozpuść wosk do postaci klarownego płynu, mieszając od czasu do czasu. Po stopieniu dodaj olejki eteryczne i wymieszaj. Zanurz metalowy koniec każdego knota w wosku, a następnie mocno dociśnij do dna pojemnika na świecę. Trzymaj przeciwległy koniec knota za pomocą drewnianych szpikulców. Wypełnij woskiem, zostawiając trochę miejsca w górnej części pojemnika.
Zbierz tyle żołędzi, ile możesz. Koniecznie przejrzyj swoje pudełko z żołędziami i pozbądź się tych, które mają dziury lub są połamane. Zmyj z nich brud. Wyrzuć te, które Ci się nie podobają. Pozostałe ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piecz w temperaturze 90 stopni Celsjusza przez 2 godziny.
Ustaw minutnik co 30 minut, by potrząsnąć blachą. Dzięki temu nie musisz się martwić, że coś przywrze do folii aluminiowej. Wyrzuć te, które nie wyglądają ładnie lub się przypaliły. Pozostaw je do całkowitego ostygnięcia, a następnie spryskaj bezbarwnym sprayem. Pozostaw do wyschnięcia, odwróć je na drugą stronę i znów popsikaj sprayem. Poczekaj, aż wyschną.
Napełnij kilka kieliszków do wina miniaturowymi, sztucznymi dyniami i kilkoma żołędziami, odwróć i dodaj świecę. Jeśli znajdziesz żołędzie przyczepione do gałązek, usuń liście i umieść w wazonie. W ten sposób otrzymasz zabawną kompozycję.