niedziela, 28 listopada, 2021

Ten popularny produkt okryty jest złą sławą, ponieważ jest bardzo kaloryczny. Błędnie uznawany jest za źródło złego cholesterolu. Wielu dietetyków przekonuje, że ma pozytywny wpływ na zdrowie. W jaki sposób zrobić domowy majonez?

Dlaczego warto jeść majonez?

Powszechnie majonez uznawany jest za smaczny i bardzo kaloryczny dodatek do dań. Dlatego najlepiej jest go jeść okazjonalnie. Mimo że nie jest polecany osobom na diecie, to ma on wiele wartości odżywczych.

Jedzenie majonezu obniża ryzyko wystąpienia udaru. Produkt ten jest bogaty w kwasy OMEGA-3, które mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zapobiegają zawałom i stabilizują rytm serca. Majonez zawiera dużą ilość tłuszczu, dlatego należy go spożywać z umiarem.

Spożywanie majonezu zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, E, D i K. Dzięki temu majonez staje się smacznym i zdrowym dodatkiem do potraw. Produkt ten w swoim składzie ma cenne witaminy i minerały, takie jak witaminy E i K oraz sód, selen, potas. Jedna łyżka majonezu pokrywa niemal 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Selen poprawia wygląd skóry i zapobiega występowaniu wolnych rodników. Potas dodaje energii i pozytywnie wpływa na metabolizm.

Błędnie uważa się, że majonez nie powinien być spożywany przez osoby mające podwyższony poziom cholesterolu. Osoby, które cierpią na tę przypadłość, mogą go jeść, ponieważ jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Sięgając po majonez, należy bezwzględnie zachować umiar.

Jak zrobić domowy majonez?

Do wykonania majonezu będą potrzebne:

  • 1 żółtko,
  • 350 ml oleju,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Żółtko, sok z cytryny i sól umieść w misce. Za pomocą metalowej trzepaczki połącz wszystkie składniki. Dodaj kilka kropel oleju i ponownie energicznie wymieszaj. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, możesz powoli wlewać resztę oleju cienkim strumieniem, cały czas energicznie mieszając. Gdy majonez będzie gęsty, dodaj musztardę. Następnie ponownie wymieszaj.

zdjęcie główne Engin Akyurt/unsplash.com

Tagi: ,

Powiązany artykuł

0 komentarzy

Dodaj komentarz