Pierniczki świąteczne. Pomysły na dekorowanie

Pierniczki świąteczne. Pomysły na dekorowanie
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Święta Bożego Narodzenia tuż tuż, a Ty postanowiłaś, że w tym roku upieczesz pierniczki? Świetny pomysł! Poznaj sprawdzone sposoby na ich dekorowanie!

Pieczenie i dekorowanie pierniczków to wspaniała zabawa dla całej rodziny, która dodatkowo pozwoli Ci się zrelaksować oraz uwolnić twórczy potencjał. Wszystko, czego potrzebujesz, to odrobina kreatywności, kilka składników oraz kuchennych gadżetów, które pozwolą Ci stworzyć pięknie ozdobione ciastka. Zobacz, jak i czym udekorować pierniczki!

Dekorowanie pierniczków – od czego zacząć?

Zanim zaczniesz dekorować pierniczki, uzbrój się w cierpliwość oraz przygotuj wszystko, co potrzebne. Zgromadź niezbędne akcesoria i zarezerwuj sobie sporo wolnego czasu – ozdabianie świątecznych ciastek jest przyjemną czynnością, jednak czasochłonną. Gdy upieczone przez Ciebie pierniczki całkowicie ostygną, możesz zacząć je ozdabiać. Jeżeli będziesz robić to po raz pierwszy, warto zacząć od prostych oraz dużych wzorów. Najłatwiejsze do dekorowania są pierniczki w kształcie serca, gwiazdy, choinki i skarpety świątecznej. Te o skomplikowanych kształtach, które mają wąskie i wystające elementy, mogą łatwo się łamać i kruszyć.

Dekorowanie pierniczków lukrem

Dekorowanie pierniczków lukrem to najpopularniejsza metoda stosowana do ich ozdabiania. Istnieje sporo przepisów na płynny lukier, a jednym z nich jest lukier królewski. Do jego wykonania potrzebne są tylko 3 składniki: 1 białko kurze, 1 szklanka cukru pudru (ok. 250 ml) oraz woda. Białko należy ubić mikserem na niskich obrotach, stopniowo dodając cukier. Po uzyskaniu gładkiej i gęstej masy można rozcieńczyć ją odrobiną wody albo zwiększyć ilość cukru, w zależności od konsystencji, jaką chce się uzyskać. Do białego lukru można dodać barwniki spożywcze w celu uzyskania kolorowej masy.

pierniczki
Photo by Jill Wellington from Pixabay.com

Czym nakładać lukier i jak to robić?

Do nakładania lukru na pierniczki najlepiej nadają się tak zwane tutki, czyli rękawy cukiernicze. Najlepszym wyborem są rękawy cukiernicze wielokrotnego użytku z wymiennymi końcówkami. A jak wygląda proces nakładania lukru za pomocą tego akcesorium? Najpierw należy wypełnić rękaw gotową masą (do maksymalnie ⅔ jego wysokości), po czym ścisnąć go u góry gumką recepturką lub spinaczem, aby zapobiec wylewaniu się produktu podczas ozdabiania. Następnie należy delikatnie wyciskać lukier na powierzchnię ciastek.

>> Zobacz też: Ozdoby świąteczne DIY. Papierowe gwiazdy

Dekorowanie pierniczków czekoladą

Zamiast stosowania lukru, równie dobrym pomysłem jest ozdobienie pierniczków płynną czekoladą. Jak to zrobić? Wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej. W celu uzyskania polewy, którą umieścisz na całej powierzchni ciastka, dodaj do rondelka trochę masła albo oleju. Tak przygotowana czekolada będzie miała odpowiednią konsystencję do rozprowadzenia jej na całym pierniczku. Do jej nakładania najlepiej użyć silikonowego pędzelka albo szpatułki. Jeżeli natomiast chcesz uzyskać gęstą polewę, za pomocą której wyczarujesz na ciastku dekoracyjne wzory, nie dodawaj masła ani oleju do czekolady. Rozprowadź ją przy pomocy rękawa cukierniczego albo specjalnej strzykawki do dekorowania ciast.

Dekorowanie pierniczków – jakie produkty wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które świetnie sprawdzą się przy dekorowaniu świątecznych pierniczków, szczególnie jeśli w ozdabianiu ciastek biorą udział dzieci. Dekoracje z lukru i czekolady są piękne i pyszne, a dodatkowe ozdoby sprawią, że pierniczki będą wyglądać jeszcze atrakcyjniej. Jakie produkty wybrać? Bardzo popularne są cukrowe posypki. Są one dostępne w różnych kształtach i kolorach. Świetnym pomysłem jest również zastosowanie jadalnego brokatu i barwników w sprayu. Oprócz tego warto wypróbować pisaki cukrowe, czyli tubki wypełnione kolorowym kremem, za pomocą których na pierniczkach można rysować różne wzory. Do ozdabiania świątecznych ciastek świetnie nadadzą się też orzechy i suszone owoce.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*