Jak zrobić lukier? Przepis

Jak zrobić lukier? Przepis
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Do stworzenia lukru, który posłuży Ci do dekoracji Twoich wypieków, wystarczą tylko dwa produkty, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Możesz skusić się na wersję klasyczną, lub dodać do niego trochę koloru. Dowiedz się, jak zrobić najlepszy lukier!

Lukier jest absolutnie bezkonkurencyjny, jeśli chodzi o szybką pomoc w dekoracji ciasta. Największą jego zaletą jest szybki sposób przygotowania i banalny przepis. Przygotowanie go zajmie jedynie kilka minut!

Przepis

Korzystając z poniższego przepisu, otrzymasz 140 gramów lukru, co da Ci około 480 kalorii.

Do przygotowania lukru potrzebujesz:

  • 3 łyżek z soku z cytryny lub wody – 20 g;
  • 10 łyżek cukru pudru – 120 g.

Umieść sok z cytryny lub wodę w misce, uprzednio pozbywając się pestek i kawałków owocu. Następnie dodaj 8 łyżek cukru pudru i rozetrzyj całość. Jeśli łyżki cukru były pełniejsze, prawdopodobnie taka ilość Ci wystarczy. Kontroluj konsystencję masy, która powinna stawać się coraz gęstsza i finalnie zastygnąć. 

To jest odpowiednia chwila na dodanie barwnika spożywczego. Małą ilość żelowego barwnika połącz z lukrem i sprawdź, czy efekt Cię satysfakcjonuje. W razie potrzeby dodaj kolejną kroplę.

Zdj. główne: Chris Hardy/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*