Artykuł sponsorowany
Prowadzenie własnej działalności gastronomicznej wymaga paski i kreatywności, ale również odpowiedniego wyposażenia. O ile w stacjonarnym lokalu kuchnia może być pełna ciężkich i profesjonalnych sprzętów, firma cateringowa potrzebuje o wiele bardziej mobilnych urządzeń i akcesoriów. Przekonaj się, co może ułatwić przygotowywanie potraw w firmie cateringowej.
Mówi się, że dobrego kucharza poznaje się po nożach. Idealnie naostrzone, wyważone, stalowe ostrza bardzo ułatwiają pracę w kuchni, przyspieszają przygotowywanie posiłków i sprawiają, że gotowanie jest przyjemnością. Każda kuchnia, również ta mobilna musi być wyposażona nie tylko w dobre i jakościowe noże, lecz także w porządną ostrzałkę do noży, która nie zniszczy ostrzy, ale utrzyma je w optymalnej kondycji i gotowości do użycia.
Catering kojarzy się przede wszystkim z pięknie przystrojonymi półmiskami – kwiaty wycięte w jabłkach, finezyjnie pokrojone cytrusy i warzywa są nieodłącznym elementem obsługi cateringowej. Profesjonalne noże do carvingu pozwalają na tworzenie prawdziwych cudów do dekoracji talerzy i półmisków na stoły. Dzięki ładnej oprawie zastawy stołowej jedzenie dużo lepiej się prezentuje i robi większe wrażenie, a warto pamiętać, że je się również oczami.
Kuchnia mobilna musi mieć możliwość przygotowywania ciepłych posiłków na bieżąco. Utrudnieniem w wyborze odpowiedniej kuchenki jest w tym wypadku przede wszystkim jej rozmiar i waga oraz rodzaj podłączenia. Elektryczne trzony kuchenne nie należą może do najlżejszych, ale są raczej niewielkie, dzięki czemu można zapakować je na tył samochodu dostawczego. Dodatkowym atutem elektrycznych kuchenek jest to, że można podłączyć je do zwykłej sieci, bez konieczności wożenia ze sobą dodatkowo butli z gazem. Kuchenki gazowe sprawdzą się z kolei lepiej na eventach plenerowych, gdzie dostęp do prądu może być mocno ograniczony. W zależności od tego, jakiego rodzaju usługi najczęściej pełni Twoja firma, dopasuj jej wyposażenie do przewidywanych warunków.
Serwowanie gorącej kawy i herbaty czy po prostu wykorzystywanie gorącej wody w gotowaniu może być utrudnione w przypadku kuchni cateringowych. Bardzo przydatne dla firm świadczących usługi w zakresie cateringu są warniki do wody 10l, które są w stanie zagotować i utrzymać w cieple wiele litrów płynu. Dzięki takim urządzeniom unikniesz ciągłego podgrzewania i zagotowywania wody oraz skrócisz czas przygotowywania gorących napojów, a ich pojemność często sięga nawet do kilkudziesięciu litrów. Kawę i herbatę można też przygotować bezpośrednio w warnikach, płyny utrzymają wysoką temperaturę i będą smaczne przez wiele godzin, a do tego goście będą mieli do nich łatwy dostęp bez konieczności proszenia o napój obsługi.
Firmy cateringowe mają, w porównaniu ze stacjonarnymi restauracjami, mocno utrudnione zadanie. Przygotowywanie świeżych, ciepłych posiłków w warunkach polowych nie jest łatwe. Z kolei przewożenie gotowych już potraw po to, by na miejscu tylko je odgrzać sprawia, że jedzenie smakuje gorzej, a jego jakość znacząco spada. Profesjonalne wyposażenie firmy i korzystanie z odpowiednich sprzętów ułatwia pracę w cateringu i pozwala przygotowywać dania, które wzbudzą zachwyt gości.
Zdjęcie główne: pexels.com/Julia Filirovska