Kubek ciepłej aromatycznej herbaty, nie tylko świetnie rozgrzewa, lecz również poprawia nastrój w długie jesienne wieczory. W okresie jesienno-zimowym warto wzbogacić herbatę o różne dodatki, które wzbogacą jej smak oraz mają działanie prozdrowotne.
Co warto dodawać do herbaty?
Do herbaty warto dodawać przyprawy i produkty, które nie tylko wzbogacają jej walory smakowe, lecz również wpływają pozytywnie na nastrój i zdrowie.
Bardzo dużo właściwości zdrowotnych mają:
- pomarańcza – zawiera wit. C, wit. A, wit. z grupy B, wit. P oraz terpeny (organiczne związki o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym),
- cytryna – zawierają wit. C oraz flawonoidy, które pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu,
- maliny – wspomagają układ immunologiczny w walce z przeziębieniem,
- jagody – mają działanie przeciwzapalne oraz bakteriobójcze,
- jeżyna i czarna pożyczka – posiadają działanie przeciwgorączkowe,
- imbir – skuteczna naturalna broń przeciwko bakteriom i wirusom,
- kardamon – poprawia apetyt i działa bakteriobójczo,
- wanilia – ma właściwości wspomagające trawienie,
- anyż – przyprawa zalecana podczas infekcji dróg oddechowych,
- cynamon – wzmacnia odporność,
- goździki – mają właściwości przeciwzapalne,
- miód spadziowy,
- miód lipowy,
- miód wrzosowy,
- rum – rozgrzewa.
Herbata zielona, czarna, biała czy czerwona?
Obecnie w Polsce można wybierać między różnymi gatunkami herbat. W sklepach można zakupić herbatę:
- czarną – najbardziej popularny rodzaj herbaty w kraju. Poprawia zdolność myślenia,
- czerwoną – posiada lekko ziemisty smak. Świetnie reguluje przemianę materii,
- zieloną – ma bardzo delikatny smak i aromat,
- białą – ma bardzo subtelny aromat. Poprawia koncentrację.
TOP 5 najlepszych przepisów na aromatyczną jesienną herbatę
Klasyczna herbata z cytryną i goździkami
Składniki:
- czarna herbata,
- 2 plasterki cytryny ze skórką,
- 5 goździków,
- 2 szczypty cynamonu.
Sposób wykonania:
Zaparz herbatę z goździkami. Gdy lekko przestygnie, dodaj kilka plasterków cytryny i cynamon. Jeśli nie lubisz gorzkiej herbaty, możesz ją posłodzić miodem.
Słodka herbata waniliowo-czekoladowa
- czarna herbata,
- laska wanilii,
- kostka gorzkiej czekolady – starta na małych oczkach,
- szczypta kardamonu.
Sposób wykonania:
Zaparz herbatę. Gdy lekko ostygnie, dodaj pokruszoną laskę wanilii, kardamon i startą czekoladę.
Rozgrzewająca herbata z pomarańczą
- czarna herbata,
- gruby plaster pomarańczy,
- 5 plasterków świeżego imbiru,
- miód wg uznania.
Sposób wykonania:
Zaparz herbatę i od razu dodaj do niej imbir. Gdy lekko ostygnie, należy dodać pomarańczę. Miód warto dodać, gdy temperatura herbaty osiągnie około 50°C – wtedy miód nie straci swoich zdrowotnych właściwości.
Grzaniec z herbaty
Składniki:
- czarna herbata,
- 1/3 laski cynamonu,
- gwiazdkę anyżu,
- ¼ laski wanilii,
- szczyptę kardamonu,
- miód spadziowy.
Sposób wykonania:
Zaparz herbatę i od razu dodaj przyprawy. Gdy herbata ostygnie do około 50°C, dodaj miód.
Herbata z rumem
- herbata czarna,
- rum 25 ml,
- plasterek pomarańczy,
- opcjonalnie łyżeczka miodu.
Sposób wykonania:
Zaparz herbatę. Gdy lekko wystygnie, dodaj rumu i plasterek pomarańczy. Jeśli chcesz, to możesz posłodzić herbatę miodem.
0 komentarzy