Aromatyczne przyprawy do jesiennej herbaty

Aromatyczne przyprawy do jesiennej herbaty
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Kubek ciepłej aromatycznej herbaty, nie tylko świetnie rozgrzewa, lecz również poprawia nastrój w długie jesienne wieczory. W okresie jesienno-zimowym warto wzbogacić herbatę o różne dodatki, które wzbogacą jej smak oraz mają działanie prozdrowotne.  

Co warto dodawać do herbaty?

Do herbaty warto dodawać przyprawy i produkty, które nie tylko wzbogacają jej walory smakowe, lecz  również wpływają pozytywnie na nastrój i zdrowie.

pomarańcze i goździki
Image by aedrozda, from: pixabay.com

Bardzo dużo właściwości zdrowotnych mają:

  • pomarańcza – zawiera wit. C, wit. A, wit. z grupy B, wit. P oraz terpeny (organiczne związki o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym),
  • cytryna – zawierają wit. C oraz flawonoidy, które pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu,
  • maliny – wspomagają układ immunologiczny w walce z przeziębieniem,
  • jagody – mają działanie przeciwzapalne oraz bakteriobójcze,
  • jeżyna i czarna pożyczka – posiadają działanie przeciwgorączkowe,
  • imbir – skuteczna naturalna broń przeciwko bakteriom i wirusom,
  • kardamon – poprawia apetyt i działa bakteriobójczo,
  • wanilia – ma właściwości wspomagające trawienie,
  • anyż – przyprawa zalecana podczas infekcji dróg oddechowych,
  • cynamon – wzmacnia odporność,
  • goździki – mają właściwości przeciwzapalne,
  • miód spadziowy,
  • miód lipowy,
  • miód wrzosowy,
  • rum rozgrzewa. 

Herbata zielona, czarna, biała czy czerwona?

Obecnie w Polsce można wybierać między różnymi gatunkami herbat. W sklepach można zakupić herbatę:

  • czarną – najbardziej popularny rodzaj herbaty w kraju. Poprawia zdolność myślenia,
  • czerwoną – posiada lekko ziemisty smak. Świetnie reguluje przemianę materii,
  • zieloną – ma bardzo delikatny smak i aromat,
  • białą – ma bardzo subtelny aromat. Poprawia koncentrację.

TOP 5 najlepszych przepisów na aromatyczną jesienną herbatę

Klasyczna herbata z cytryną i goździkami

Składniki:

  • czarna herbata,
  • 2 plasterki cytryny ze skórką,
  • 5 goździków,
  • 2 szczypty cynamonu.

Sposób wykonania:

Zaparz herbatę z goździkami. Gdy lekko przestygnie, dodaj kilka plasterków cytryny i cynamon. Jeśli nie lubisz gorzkiej herbaty, możesz ją posłodzić miodem.

Słodka herbata waniliowo-czekoladowa

  • czarna herbata,
  • laska wanilii,
  • kostka gorzkiej czekolady – starta na małych oczkach,
  • szczypta kardamonu.

Sposób wykonania:

Zaparz herbatę. Gdy lekko ostygnie, dodaj pokruszoną laskę wanilii, kardamon i startą czekoladę.

Rozgrzewająca herbata z pomarańczą

  • czarna herbata,
  • gruby plaster pomarańczy,
  • 5 plasterków świeżego imbiru,
  • miód wg uznania.

Sposób wykonania:

Zaparz herbatę i od razu dodaj do niej imbir. Gdy lekko ostygnie, należy dodać pomarańczę. Miód warto dodać, gdy temperatura herbaty osiągnie około 50°C – wtedy miód nie straci swoich zdrowotnych właściwości.

Grzaniec z herbaty

Składniki:

  • czarna herbata,
  • 1/3 laski cynamonu,
  • gwiazdkę anyżu,
  • ¼ laski wanilii,
  • szczyptę kardamonu,
  • miód spadziowy.

Sposób wykonania:

Zaparz herbatę i od razu dodaj przyprawy. Gdy herbata ostygnie do około 50°C, dodaj miód.

Herbata z rumem

  • herbata czarna,
  • rum 25 ml,
  • plasterek pomarańczy,
  • opcjonalnie łyżeczka miodu.

Sposób wykonania:

Zaparz herbatę. Gdy lekko wystygnie, dodaj rumu i plasterek pomarańczy. Jeśli chcesz, to możesz posłodzić herbatę miodem.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*