Właściwe przechowywanie warzyw i owoców przedłuża ich świeżość. Dzięki temu są dłużej zdatne do jedzenia. W jaki sposób przechowywać owoce i warzywa w lodówce?
Warzywa powinny być przechowywane w lodówce w higienicznych warunkach. Jeśli są uszkodzone lub obite, to sprzyja to procesowi psucia się. Dlatego nie należy kupować warzyw i owoców na zapas. Owoce i warzywa można przechowywać w lodówce około dwóch dni. Przed włożeniem do lodówki należy ściągnąć z nich folię. Warto również sprawdzić stan warzyw i owoców, usunąć zwiędłe liście lub spleśniałe owoce (dotyczy to np. malin kupowanych w pudełkach). Najlepiej przechować je nieumyte, dzięki temu dłużej będą świeże. Nie należy przechowywać warzyw i owoców w pobliżu wędlin i nabiału – produkty te powinny być przechowywane w oddzielnych pojemnikach.
Warzywa i owoce należy przechowywać w dolnej szufladzie lodówki. Panuje w niej optymalna temperatura. Jeśli jest taka możliwość, to warzywa i owoce należy przechowywać osobno. W czasie przechowywania warto zadbać o to, aby zielone warzywa (sałata, ogórek i brokuły) nie znajdowały się obok owoców i warzyw wydzielających etylen, czyli papryki czerwonej, pomidorów, gruszek i jabłek. Spowoduje to żółknięcie zielonych warzyw.
Miejsce, w którym przechowywane są warzywa i owoce w lodówce warto wyłożyć ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar wilgoci. Dzięki temu warzywa będą dłużej świeże. Nie należy przechować warzyw i owoców w zamkniętych pojemnikach, ponieważ skraplająca się para wodna powoduje rozwój grzybów i innych patogenów.
Maliny, truskawki, jeżyny, jagody, borówki i poziomki należy przechowywać z szypułkami. Owoce cytrusowe można umyć przed włożeniem do lodówki (nie wpływa to na ich świeżość).
W lodówce należy przechowywać: warzywa kapustne (kapusta, brukselka, kalafior, brokuły). Jeśli nie będą pokrojone, to mogą być przechowywane do 10 dni. Warzywa korzeniowe (marchew, seler, pietruszka). Można je przechowywać dłużej, jeśli przed włożeniem do lodówki zostaną zawinięte w papier. W warunkach chłodniczych należy przechować również sałatę. Musi być położona luzem w lodówce. Dzięki temu dłużej zachowa swoją świeżość.
Przechowywania w lodówce wymaga również papryka, por, cebulka dymka, szczypiorek, rzodkiewka i kukurydza. W domowych chłodziarkach powinny być również przechowywane owoce takie jak: winogrona, owoce pestkowe (śliwki, czereśnie, wiśnie), jagody, jeżyny, borówki i truskawki.
Wszystkie obrane i pokrojone owoce i warzywa należy bezwzględnie przechowywać w lodówce.
Nie należy przechowywać w lodówce warzyw i owoców takich jak:
Zamrażanie jest świetnym sposobem na przedłużenie świeżości warzyw i owoców. Proces ten powoduje nieznaczną utratę składników odżywczych. Mrożenie powoduje utratę około 40% wit. C. Aby warzywa i owoce straciły jak najmniej cennych składników odżywczych, to należy:
Zdjecie główne: Adli Wahid/unsplash.com