Kuchnia dobrze zorganizowana. Szuflady, schowki, pojemniki

Kuchnia dobrze zorganizowana. Szuflady, schowki, pojemniki
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Jak wygląda idealna kuchnia? Jest duża, ma wiele półek, a znalezienie w niej sztućców czy naczyń nie przysparza o ból głowy. Wbrew pozorom nie trzeba robić remontu, aby stworzyć taką przestrzeń. Poniżej przedstawiamy sprytne pomysły na więcej miejsca w kuchni! 

Kuchnia w realnym życiu nie wygląda jak wyciągnięta z Pinteresta. Niestety, idealnie czyste blaty i poukładane naczynia bez zbędnych akcesoriów to rzadkość. Nawet prywatne rzeczy, których miejsce powinno być w sypialni czy salonie znajdują tam miejsce. W codziennym życiu dobrze zorganizowana kuchni brzmi jak nieosiągalny cel. Czy da się ją lepiej zorganizować? Oczywiście! Wystarczy wyposażyć się w łatwo dostępne szuflady, schowki i pojemniki. 

pojemniki na żywność
Photo by: Natasha Breen/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

Dobrze zorganizowane blaty to podstawa

Blaty to najważniejsze miejsce w kuchni. Służą do przygotowywania dań, przechowywania produktów i mycia naczyń. Kuchenne blaty powinny być w miarę puste. To miejsce na rzeczy i urządzenia, z których korzystasz przynajmniej raz dziennie. Polecamy umieścić tam mikrofalówkę, ekspres do kawy czy stojak na noże. 

>> Przeczytaj także: Zamknij lato w słoiku. Przepisy na pyszne i proste przetwory

Co jeszcze warto położyć na blacie? Zalecamy umieścić koszyk na podręczne przedmioty. W zależności od potrzeb domowników mogą się w nim znaleźć ładowarki do telefonów czy klucze do samochodu. Ponadto, obok płyty indukcyjnej poleca się ułożyć podstawowe przybory kuchenne i postawić pojemnik na owoce i warzywa, które nie wymagają przechowywania w lodówce. 

żywność w pojemnikach
Photo by: Natasha Breen/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

Z kolei obok zlewu świetnie sprawdzi się przybornik. Jeśli nie wiesz, co zrobić z mokrą gąbką lub ściereczką, to ten gadżet jest dla Ciebie! Plastikowe przyborniki mocuje się do zlewu za pomocą przyssawek. W środku jest miejsce na szczotkę do naczyń, gąbkę i ściereczkę. 

Organizacja kuchennych szafek, szuflad i półek

Szafki z szufladami to podstawa w zorganizowanej kuchni. Zazwyczaj sprawdzają się one dużo lepiej niż te ze zwykłymi drzwiczkami. Najgłębsze szuflady przeznaczone są do przechowywania w nich garnków i patelni. Z kolei zastawa stołowa powinna być umieszczone w szufladzie, która jest zlokalizowana najbliżej płyty indukcyjnej. Wybierając kuchnię wyposażoną głównie w szuflady, warto pomyśleć o zakupie organizerów. Wówczas każdy rodzaj sztućców będzie miał własne miejsce, a szklane naczynia łatwiej będzie wyciągnąć bez ryzyka ich zniszczenia. 

Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images

W kuchni nad blatem zaleca się umieszczenie wiszących półek zamiast szafek. Zajmują dużo mniej miejsca, a wszystko znajduje się pod ręką. Jeśli chcesz, aby panował tam porządek, wystarczy umieścić na nich mnóstwo plastikowych organizerów. Kup szklane pojemniki na przyprawy. Z kolei mąkę, makaron czy płatki śniadaniowe możesz przechowywać w plastikowych organizerach. Otwarte półki są szczególnie przydatne w małych pomieszczeniach, gdzie miejsce jest ograniczone do minimum. Klasyczne szafki zajmują bardzo dużą część kuchni, z kolei ilość półek możesz samodzielnie zaprojektować. 

Jeśli Twoja kuchnia ma kształt litery L lub U, dobrze wiesz, jak ciężko jest zaprojektować jej narożniki. To w tych miejscach świetnie odnajdą się narożne szafki. Łączą boki mebli, więc są dosyć duże. Jeśli dysponujesz nadmiarem garnków, możesz je tam umieścić. Jest to także świetnie miejsca na przechowywanie sprzętu kuchennego, takiego jak blender, malakser czy robot kuchenny. To miejsce dla urządzeń używanych maksymalnie raz w tygodniu. Pamiętaj również, że nad okapem także można stworzyć szafkę. Najczęściej jest to jedno z najgorzej zaprojektowanych miejsc. Wystarczy wyciąć nad nim otwór na rurę, a całość zamknąć drzwiami. 

Photo by Ricardo Ramirez Buxeda/Orlando Sentinel/Tribune News Service via Getty Images

Sprytne rozwiązania w kuchni

Pierwszym najpopularniejszym rozwiązaniem jest kosz umieszczony pod zlewem. Zazwyczaj obok niego znajdują się środki czystości. Jeśli zdecydujesz się na szafkę pod zlewem, dobrym pomysłem jest umieszczenie w niej drzwiczek z bezdotykowym systemem otwierania. 

Kolejnym pomysłem jest umieszczenie haczyków wewnątrz kuchennych szafek. Jeśli nie chcesz niszczyć swoich mebli, wybierz akcesoria, które można przykleić. W przyszłości bez problemu je usuniesz. Możesz na nich umieścić ściereczki, ręczniki czy kuchenne rękawice. 

Korzystaj z kuchennych akcesoriów wykonanych z silikonu. Jeśli dużo gotujesz i pieczesz, to doskonale wiesz, jak trudno to wszystko zmieścić w jednej szafce. Z kolei silikon jest elastycznym materiałem, więc problem z magazynowaniem nadmiaru akcesoriów znika. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*