Rzeżucha jest rośliną bardzo popularną w Polsce zwłaszcza przed świętami wielkanocnymi. Kiedy wysiać rzeżuchę, aby cieszyła swoim widokiem w święta?
Rzeżucha – najważniejsze informacje
Rzeżucha jest rośliną należącą do rodziny kapustnych. Na świecie istnieje około 200 gatunków tej rośliny. Niektóre gatunki rzeżuchy, to rośliny ozdobne. W Polsce istnieje około 12 gatunków rzeżuchy, choć najczęściej uprawiane są dwa:
- rzeżucha ogrodowa – uprawiana w warunkach domowych,
- rzeżucha łąkowa – można ją znaleźć w wilgotnych terenach uprawnych.
W Polsce roślina ta uprawiana jest ze względu na swoje walory smakowe i kojarzona jest ze świętami wielkanocnymi.
Jak uprawiać rzeżuchę?
Rzeżuchę ogrodową można hodować w domu, na balkonie oraz na grządce z innymi warzywami. Do gruntu rzeżuchę należy wysiewać od marca do października, natomiast w doniczkach może być uprawiana przez cały rok. Podczas wysiewu rzeżuchy do gruntu wiosną i jesienią należy wybrać jej słoneczne i ciepłe stanowisko. Jeśli rzeżucha jest wysiewana do gruntu latem, to wymaga zacienionego i ciepłego stanowiska.
Wymagania uprawne
Rzeżucha jest rośliną o niewielkich wymaganiach. Do szybkiego wzrostu potrzebuje tylko odpowiedniej temperatury oraz regularnego podlewania. Roślina ta nie ma żadnych wymagań glebowych – rośnie na każdym podłożu np. na ligninie, czy na wacie.
Uprawa rzeżuchy w 5 krokach
1. Zakup nasion
Na wiosnę nasiona rzeżuchy można zakupić praktycznie w każdym sklepie ogrodniczym lub supermarkecie. Warto kupować nasiona paczkowane z podanym numerem partii, są one lepszej jakości niż nasiona dostępne luzem.
2. Wybór odpowiedniego pojemnika
Pojemnik do wysiania nasion powinien być płaski. Należy wyłożyć go ligniną lub watą i lekko zwilżyć wodą. Woda nie może stać w naczyniu.
3. Wysiew nasion
Rzeżucha powinna być wysiana bardzo gęsto, lecz jej nasiona nie mogą zachodzić na siebie. Nasiona powinny być równomiernie położone w naczyniu. Wysiane nasiona należy spryskać wodą.
4. Stanowisko, temperatura, podlewanie
Optymalna temperatura do kiełkowania to 20-22°C. Stanowisko powinno być jasne i słoneczne, kiełkujące nasiona powinny być codziennie delikatnie podlewać – najlepiej jest je podlewać za pomocą spryskiwacza do kwiatów.
5. Kiełkowanie
Nasiona rzeżuchy w odpowiednich warunkach kiełkują już po maksymalnie 3 dniach, a po około 6 dniach rzeżucha nadaje się już do spożycia. Gdy roślina osiągnie wysokość 4-5 cm, to można ją ściąć i zamrozić.
Właściwości prozdrowotne rzeżuchy
Dzięki jedzeniu tej rośliny można dostarczyć do organizmu bardzo dużo cennych witamin i minerałów. W rzeżusze znajdują się:
- witaminy: C, PP, K, A, z grupy B;
- sole mineralne;
- minerały: żelazo, wapń, magnez, jod, chrom.
Rzeżucha świetnie wpływa na skórę, dzięki dużej zawartości glikozydu izosiarkocyjanowego.
Właściwości lecznicze
Rzeżucha ma bardzo wiele właściwości leczniczych, takich jak:
- przeciwzapalne,
- moczopędne,
- antynowotworowe,
- wzmacniające układ kostny,
- jest skuteczna w walce z anemią.
Zastosowanie rzeżuchy
Charakterystyczny ostry smak rzeżuchy sprawia, że jest ona świetnym dodatkiem do:
- sałatek,
- kanapek,
- zup warzywnych,
- sosów,
- surówek,
- past do kanapek,
- twarożku,
- masła.
Regularne jedzenie rzeżuchy wpływa bardzo pozytywnie na stan całego organizmu.