Kiedy i jak wysiać rzeżuchę na święta wielkanocne?

Kiedy i jak wysiać rzeżuchę na święta wielkanocne?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Rzeżucha jest rośliną bardzo popularną w Polsce zwłaszcza przed świętami wielkanocnymi. Kiedy wysiać rzeżuchę, aby cieszyła swoim widokiem w święta?

Rzeżucha w skorupkach z jajek
Photo by Katja Fissel from: Pixabay.com

Rzeżucha – najważniejsze informacje

Rzeżucha jest rośliną należącą do rodziny kapustnych. Na świecie istnieje około 200 gatunków tej rośliny. Niektóre gatunki rzeżuchy, to rośliny ozdobne. W Polsce istnieje około 12 gatunków rzeżuchy, choć najczęściej uprawiane są dwa:

  • rzeżucha ogrodowa – uprawiana w warunkach domowych,
  • rzeżucha łąkowa – można ją znaleźć w wilgotnych terenach uprawnych.

W Polsce roślina ta uprawiana jest ze względu na swoje walory smakowe i kojarzona jest ze świętami wielkanocnymi.

Rzeżucha i jajka
Photo by Ulrike Leone from: Pixabay.com

Jak uprawiać rzeżuchę?

Rzeżuchę ogrodową można hodować w domu, na balkonie oraz na grządce z innymi warzywami. Do gruntu rzeżuchę należy wysiewać od marca do października, natomiast w doniczkach może być uprawiana przez cały rok. Podczas wysiewu rzeżuchy do gruntu wiosną i jesienią należy wybrać jej słoneczne i ciepłe stanowisko. Jeśli rzeżucha jest wysiewana do gruntu latem, to wymaga zacienionego i ciepłego stanowiska.

Wymagania uprawne

Rzeżucha jest rośliną o niewielkich wymaganiach. Do szybkiego wzrostu potrzebuje tylko odpowiedniej temperatury oraz regularnego podlewania. Roślina ta nie ma żadnych wymagań glebowych – rośnie na każdym podłożu np. na ligninie, czy na wacie.

Uprawa rzeżuchy w 5 krokach

1. Zakup nasion

Na wiosnę nasiona rzeżuchy można zakupić praktycznie w każdym sklepie ogrodniczym lub supermarkecie. Warto kupować nasiona paczkowane z podanym numerem partii, są one lepszej jakości niż nasiona dostępne luzem.

2. Wybór odpowiedniego pojemnika

Pojemnik do wysiania nasion powinien być płaski. Należy wyłożyć go ligniną lub watą i lekko zwilżyć wodą. Woda nie może stać w naczyniu.

3. Wysiew nasion

Rzeżucha powinna być wysiana bardzo gęsto, lecz jej nasiona nie mogą zachodzić na siebie. Nasiona powinny być równomiernie położone w naczyniu. Wysiane nasiona należy spryskać wodą.

4. Stanowisko, temperatura, podlewanie

Optymalna temperatura do kiełkowania to 20-22°C. Stanowisko powinno być jasne i słoneczne, kiełkujące nasiona powinny być codziennie delikatnie podlewać – najlepiej jest je podlewać za pomocą spryskiwacza do kwiatów.

5. Kiełkowanie

Nasiona rzeżuchy w odpowiednich warunkach kiełkują już po maksymalnie 3 dniach, a po około 6 dniach rzeżucha nadaje się już do spożycia. Gdy roślina osiągnie wysokość 4-5 cm, to można ją ściąć i zamrozić.

Właściwości prozdrowotne rzeżuchy

Dzięki jedzeniu tej rośliny można dostarczyć do organizmu bardzo dużo cennych witamin i minerałów. W rzeżusze znajdują się:

  • witaminy: C, PP, K, A, z grupy B;
  • sole mineralne;
  • minerały: żelazo, wapń, magnez, jod, chrom.

Rzeżucha świetnie wpływa na skórę, dzięki dużej zawartości glikozydu izosiarkocyjanowego.

Właściwości lecznicze

Rzeżucha ma bardzo wiele właściwości leczniczych, takich jak:

  • przeciwzapalne,
  • moczopędne,
  • antynowotworowe,
  • wzmacniające układ kostny,
  • jest skuteczna w walce z anemią.

Zastosowanie rzeżuchy

Charakterystyczny ostry smak rzeżuchy sprawia, że jest ona świetnym dodatkiem do:

  • sałatek,
  • kanapek,
  • zup warzywnych,
  • sosów,
  • surówek,
  • past do kanapek,
  • twarożku,
  • masła.

Regularne jedzenie rzeżuchy wpływa bardzo pozytywnie na stan całego organizmu.

Rzeżucha na kanapce
Photo by Pezibear from: Pixabay.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*