piątek, 23 kwietnia, 2021

Suszone jabłka są bardzo zdrową i smaczną przekąską. Można nimi zastąpić ziemniaczane chipsy smażone na głębokim tłuszczu. Proces suszenia nie wpływa również na jakość jabłek oraz ich wartości odżywcze. Co ważne, można z łatwością wykonać je samodzielnie w domu.

Jak zrobić suszone jabłka?

Suszone jabłka wykonane w domu są bardzo tanie i zdrowe.  Do ich wykonania najlepiej wybrać jabłka, które mają w sobie mniej soku, np. antonówki. Przed ich pokrojeniem i wysuszeniem należy je dokładnie umyć i obrać ze skórki, która okazuje się zbyt twarda po suszeniu. Ze środka wycinamy twardy środek i wyjmujemy pestki. Można zrobić to za pomocą specjalnego nożyka. Następnie całe jabłka kroi się na plastry o grubości około 2-3 mm. Suszone jabłka bardzo dobrze smakują z korzennymi przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa, a także cynamon oraz kardamon. Można również posypać je niewielką ilością cukru. Niektórzy uwielbiają również jabłka z przyprawami ostrymi, takimi jak kminek czy słodka papryka. Bardzo dobrze sprawdzi się również sproszkowany imbir. Plastry jabłka rozkładamy na suchej blaszce lub na papierze do pieczenia. Piekarnik powinien być ustawiony na temperaturę 50-70 stopni Celsjusza. Jabłka suszą się przez co najmniej 3 godziny. Aby przyspieszyć ten proces, warto włączyć również termoobieg. Aby jabłka były chrupiące, dobrym pomysłem będzie uchylanie co jakiś czas drzwi piekarnika, aby pozbyć się pary wodnej. Bardzo dobrym sposobem suszenia, jest wystawienie ich na słońce, np. na nasłonecznionym blacie kuchennym. W sprzedaży są również specjalne suszarki do owoców i grzybów. Czas suszenia jabłek zależy od tego, jakie jabłka chcemy uzyskać. Jeśli lubimy je w chrupiącej wersji, warto potrzymać je nieco dłużej w piekarniku lub suszarce do owoców. Suszenie owoców w suszarce do owoców jest bardziej efektywne, ponieważ są one układane na specjalnych sitach, dzięki czemu mają obustronny dostęp do powietrza. Susząc je w piekarniku, możemy przewracać je co jakiś czas z jednej strony na drugą. 

Przechowywanie suszonych jabłek 

Jabłka suszone warto przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, np. słoikach. Można również trzymać je w lnianych woreczkach. Powinny zachować świeżość przez co najmniej pół roku. Można użyć je w różny sposób, np. wspaniale dopełnią smak kompotu. Granola z domowymi suszonymi jabłkami będzie smakowała wybornie. Wiele osób dekoruje nimi ciasta lub dodaje je do deserów. Suszone jabłka mogą być świetnym zamiennikiem niezdrowych przekąsek. Na pewno pokochają je dzieci.

Suszone jabłka mają w sobie wiele witamin. Przede wszystkim to źródło cennego dla nas błonnika, ale również witaminy C, tak ważnej w codziennym funkcjonowaniu. Są lekkie i nie powodują niestrawności. Polecane są na przekąskę dla osób, które zmagają się z nietolerancją glutenu i nie mogą pozwolić sobie na jedzenie, np. pszennych podpłomyków. Mają również niewiele kalorii. To idealny sposób na zdrową przekąskę dla osób na diecie redukcyjnej. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu można jeść je zamiast wysoko przetworzonych przekąsek o wysokim indeksie, pełnych konserwantów oraz syropu glukozo-fruktozowego. Dodatkowo znacznie szybciej hamują łaknienie oraz poprawiają perystaltykę jelit. Suszone owoce świetnie sprawdzą się w podróży jako zdrowa przekąska między posiłkami.

Tagi: ,

Powiązany artykuł

1 Komentarz

Avatar
Admin 8 grudnia 2020 o 11:31

test

Dodaj komentarz