środa, 28 lipca, 2021

Przepisów na lukier jest wiele. Możemy zrobić go w najprostszej wersji, wykorzystując wyłącznie cukier puder i wodę. Ta opcja nie pozwala jednak osiągnąć naprawdę estetycznego efektu, który zadowoli nas również smakiem.

Lukier cytrynowy

Lukier cytrynowy to delikatna modyfikacja klasycznego przepisu na lukier. W tym wariancie wodę zamieniasz na wyciśnięty sok z cytryny. Pozwoli to nadać mu delikatnie kwaskowego posmaku, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako polewa do bardzo słodkich ciastek i ciast. W okresie świątecznym możesz użyć również soku z pomarańczy. 

Do połowy szklanki przesianego cukru pudru dodaj ok. 4, 5 łyżek soku z cytryny. Dokładnie utrzyj na jednolitą masę. Gotowy lukier powinien być błyszczący i niezbyt lejący.

Lukier królewski

Nazwa wzięła się w tym przypadku nie bez przyczyny. To prawdziwy król wśród lukrów. Zawsze doskonale się prezentuje i jest doskonałą dekoracją ciast, ciasteczek i deserów. Dwa białka jaj ubijamy z ok. 200 g. cukru pudru na sztywną masę. Możemy dodać łyżkę soku z cytryny oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość miksujemy do powstania gładkiej masy. Tak powstały lukier jest naprawdę biały i mocno kryjący, nie tak jak w przypadku cytrynowego odpowiednika półprzezroczysty. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego również barwniki spożywcze, a otrzymasz kolorowy lukier.

Tagi: , ,

Powiązany artykuł

Brak powiązanych artykułów

0 komentarzy

Dodaj komentarz