sobota, 25 września, 2021

Trudno sobie wyobrazić Tłusty Czwartek bez pachnących pączków nadziewanych różą i posypanych cukrem pudrem. Tego dnia nawet trenerzy fitness odpuszczają liczenie kalorii. Jeśli w tym roku zapomniałeś, że święto łasucha przypada właśnie dziś a kolejka do ulubionej cukierni jest gigantyczna, mamy dla Ciebie przepis na ekspresowe pączki, które wykonasz w 10 minut!

mini paczki
Photo by kgorz, from: Pixabay.com

Puszyste, pyszne i ekspresowe

Pączki z tego przepisu udadzą się każdemu i koneserowi gotowania i tym, którzy nigdy wcześniej nie robili domowych pączków. Jest prosty, szybki a składniki znajdziesz w swojej kuchni. Zatem do dzieła!

Składniki na ok. 20 mini-pączków:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Przesiewamy mąkę i wszystkie “sypkie” składniki wsypujemy do miski.
  2. Dodajemy jajka i mieszamy łyżką na gładką masę lub miksujemy do momentu aż powstanie gęste ciasto.
  3. Do średniej wielkości garnka wlewamy olej i podgrzewamy.
  4. W tym czasie formujemy z ciasta małe kulki i wrzucamy na rozgrzany olej. Podczas smażenia pączki pięknie wyrosną.
  5. Pączki smażymy na złoty kolor, po usmażeniu układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

Tagi: , , ,

Powiązany artykuł

Brak powiązanych artykułów

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Najczęściej czytane

Jak zrobić ekologiczne świece zapachowe?
Tapety z motywami natury
Jak zrobić suszone jabłka?