Trudno sobie wyobrazić Tłusty Czwartek bez pachnących pączków nadziewanych różą i posypanych cukrem pudrem. Tego dnia nawet trenerzy fitness odpuszczają liczenie kalorii. Jeśli w tym roku zapomniałeś, że święto łasucha przypada właśnie dziś a kolejka do ulubionej cukierni jest gigantyczna, mamy dla Ciebie przepis na ekspresowe pączki, które wykonasz w 10 minut!
Puszyste, pyszne i ekspresowe
Pączki z tego przepisu udadzą się każdemu i koneserowi gotowania i tym, którzy nigdy wcześniej nie robili domowych pączków. Jest prosty, szybki a składniki znajdziesz w swojej kuchni. Zatem do dzieła!
Składniki na ok. 20 mini-pączków:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Przesiewamy mąkę i wszystkie “sypkie” składniki wsypujemy do miski.
- Dodajemy jajka i mieszamy łyżką na gładką masę lub miksujemy do momentu aż powstanie gęste ciasto.
- Do średniej wielkości garnka wlewamy olej i podgrzewamy.
- W tym czasie formujemy z ciasta małe kulki i wrzucamy na rozgrzany olej. Podczas smażenia pączki pięknie wyrosną.
- Pączki smażymy na złoty kolor, po usmażeniu układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Na koniec posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!
0 komentarzy