środa, 28 lipca, 2021

Święcenie koszyczka wielkanocnego to jedna ze składowych tradycji Triduum Paschalnego. Każdy ze składników wkładanych do pięknie przystrojonego koszyka ma swoją symbolikę, dlatego w święconce nie powinno zabraknąć kilku „stałych bywalców”. 

Koszyczek wielkanocny przygotowywany jest zazwyczaj w Wielką Sobotę o poranku. To właśnie w ten dzień wierni Kościoła Katolickiego idą poświęcić dane produkty, które następnie spożywa się w niedzielę, przy uroczystym śniadaniu. Co powinno znajdować się w koszyczku i jaka jest symbolika produktów? Dowiedz się wszystkiego z tego artykułu!

Święconka – jakie są korzenie tradycji? 

Święcenie koszyczków różni się nieznacznie w europejskich państwach. Chociaż jest to zwyczaj chrześcijański (z pogańskimi korzeniami), różnice widoczne są nawet pomiędzy poszczególnymi regionami Polski. Obecna forma święcenia pokarmów – przed kościołem, gdzie koszyki ustawiane są zbiorczo na dużym stole – powstała w celu ułatwienia księżom wielkanocnej roboty. Kiedyś musieli oni odwiedzać każde domostwo, aby poświęcić pokarmy znajdujące się na stole. W miarę, jak na wsiach przybywało rodzin, zwyczaj ten stał się coraz cięższy do kultywowania.

koszyczek wielkanocny
Photo by silviarita from Pixabay.com

Obowiązkowe wyposażenie koszyczka 

  1. Jajka – są podstawowym symbolem życia, odradzania się na nowo (lub zmartwychwstania) oraz płodności. Są najbardziej podstawowym składnikiem święconki również przez to, że wiąże się z nimi inna tradycja – malowanie pisanek!
  2. Sól – jest symbolem trwałości i oczyszczenia. Już w pogańskich zwyczajach miała ona odstraszać złe moce i chronić przed nieczystymi siłami. Znajduje się w koszyczku, aby chronić przed zepsuciem. 
  3. Chleb – to jeden z podstawowych pokarmów, który pojawia się w Piśmie Świętym i liturgii najczęściej jako symbol ciała Chrystusa. Ma zapewnić pomyślność na cały kolejny rok, a także przypominać podstawy wiary katolickiej.
  4. Baranek – wykonany z ciasta lub masła, z czerwoną chorągiewką. Symbolizuje zmartwychwstałego Jezusa Chrystusa, pokorę i umiejętność dokonywania poświęceń. 
  5. Wędlina – pojawia się w koszyczku wielkanocnym jako symbol zdrowia i dobrobytu dla całej rodziny. Jej obecność w Święconce można wytłumaczyć też bardziej praktycznie – kończy się Wielki Post, a tym samym można wrócić do spożywania mięsnych pokarmów. 
  6. Chrzan – to symbol energii i krzepy fizycznej. Jego obecność w koszyczku ma zapewniać siłę, zdrowie i pełnię sił na cały kolejny rok. 
  7. Babka lub kawałek ciasta – ten element jest ostatni na liście nie bez powodu. Pojawił się w koszyczkach stosunkowo niedawno, a oprócz aspektów wizualnych dostarcza także dodatkowej symboliki – przedstawia umiejętność i zaradność (dlatego musi być to wypiek własnoręczny).

Jak dekorować pisanki? 

Jajka to jeden z podstawowych elementów składowych święconki. W każdym regionie Polski odnajdziemy inne tradycje związane z malowaniem jajek, jednak dzisiaj mieszają się one ze sobą. Najważniejsza jest więc estetyka. 

Kiedyś malowano jajka, barwiąc je w naturalnych barwnikach na jednolite, ciekawe kolory. Np. poprzez gotowanie jajek w wodzie z łupinami czerwonej cebuli lub kawałkami buraków, uzyskasz głęboki, bordowy odcień skorupki. Sprawdzą się również liście szpinaku i nać pietruszki (aby uzyskać zieleń), czerwona kapusta (odcień niebieskiego) oraz curry i kurkuma (dla pięknej, słonecznej żółci). 

>> Przeczytaj także: Jajko na Wielkanoc. Jak udekorować jajka na talerzu?

Jeśli jesteś kreatywny i cierpliwy, możesz udekorować jajka za pomocą pędzelka lub główki od szpilki i wosku. Pierwsza opcja wymaga zakupu drobnych pędzelków, ekologicznych farbek i dużej dawki pomysłowości. Druga z kolei – jajek o białych skorupkach, naturalnego wosku pszczelego i szpilek o różnej wielkości główek. 

Najprostsza opcja to kupione w sklepie oklejanki. Oklejane pisanki są szybkie, tanie i zupełnie niewymagające. Świetna opcja dla osób zabieganych i nieposiadających manualnych talentów. 

Tagi: , ,

Powiązany artykuł

0 komentarzy

Dodaj komentarz