wtorek, 4 października, 2022

Artykuł sponsorowany

Pieczenie i dekorowanie ciast to wspaniałe hobby, które można rozwijać, testując nowe przepisy i składniki, a także stosując różne kuchenne akcesoria. Przeczytaj, jakie gadżety oraz utensylia mogą być pomocne przy przygotowywaniu pysznych deserów. 

Książki i kursy dotyczące sztuki cukierniczej

Pieczenie ciast to umiejętność, której rozwijanie potrafi sprawić wiele radości nie tylko Tobie, ale także Twoim bliskim, którzy uwielbiają słodkie desery. Ciasta czekoladowe, tarty z owocami, torty z efektownymi dekoracjami czy eleganckie bezy z pewnością zrobią wrażenie na Twoich znajomych, a także staną się hitem na każdym rodzinnym przyjęciu. Aby rozwijać umiejętności pieczenia, warto jak najczęściej testować nowe przepisy i stawiać sobie kolejne wyzwania. W sieci znajdziesz różne ciekawe receptury i interesujące polecenia odnośnie książek cukierniczych, napisanych przez mistrzów w swoim fachu. W Internecie dostępnych jest również wiele kursów dotyczących sztuki dekoracji cukierniczej, z których możesz dowiedzieć się więcej na temat profesjonalnych technik składania tortów, tynkowania, pokrywania ciast masą cukrową czy tworzenia od podstaw dekoracji cukrowych w postaci skomplikowanych figurek.

Akcesoria ułatwiające pieczenie 

Miłośnicy pieczenia powinni zainwestować przede wszystkim w dobrej jakości blachę. W sklepach można znaleźć szeroki wybór zarówno tradycyjnych, jak i silikonowych blach oraz tortownic w różnych kształtach i rozmiarach. Na początek warto zaopatrzyć się w klasyczną, podłużną keksówkę, która świetnie sprawdzi się m.in. do przygotowania chlebka bananowego czy dyniowego, tortownicę o średnicy 23 cm oraz zwykłą prostokątną blachę o wymiarach 20 x 30 cm. Akcesoria piekarnicze pozwalają przyspieszyć proces przygotowania deserów i zapewniają idealne warunki wypieku. Jeśli planujesz otworzyć cukiernię albo piec torty na zamówienie, to warto zaopatrzyć się w profesjonalny piec elektryczny do wypieków oraz automatyczną miesiarkę przeznaczoną do miesienia, ucierania, wyrabiania oraz ugniatania ciast.

Profesjonalne dekorowanie ciast

Domowi cukiernicy, których pasjonuje dekorowanie ciast i tortów, nie mogą zapomnieć o akcesoriach, takich jak szpatułki do kremów, rękawy cukiernicze czy ozdobne papilotki. W ich kuchni nie powinno zabraknąć także barwników spożywczych, aromatów, lukrowych ozdób do obłożenia tortów czy kolorywych posypek i perełek cukrowych, dzięki którym można nadać wypiekom wyjątkowego charakteru. Do dekorowania deserów można wykorzystać również masę cukrową, a także owoce, orzechy i świeże kwiaty, które współgrają ze smakiem i kolorystyką ciasta. Kompozycje ciast możesz udekorować np. delikatnymi kwiatuszkami czarnego bzu, lawendy, niezapominajek, truskawek, mięty,  jadalnych bratków czy nasturcji. Aby tort elegancko się prezentował, warto zainwestować także w ozdobną paterę ze szklanym kloszem oraz pojemnik do wygodnego transportowania gotowych wypieków. 

Zdjęcie główne: pexels.com/Los Muertos Crew

Tagi: , ,

Powiązany artykuł

Brak powiązanych artykułów

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Reklama