Zielone igły, hartowanie, letnia woda w stojaku, odżywka i oświetlenie ledowe – dzięki temu choinka będzie cieszyła oczy przez wiele tygodni!
Wielu powie – bez choinki nie ma świąt! To prawda. Bożonarodzeniowe drzewko nadaje wyjątkowego i przytulnego klimatu. Oczywiste jest, że chcemy cieszyć się nią jak najdłużej, więc stawiamy ją w domu na kilka czy nawet kilkanaście dni przed Wigilią.
Niestety, nieprawidłowa jej pielęgnacja może doprowadzić do tego, że zgubi wszystkie igły. Zatem co trzeba zrobić, by choinka przetrwała w doskonałym stanie całe święta, a może i Sylwester oraz święto Trzech Króli?
Już podczas jej zakupu zwróć uwagę na to, by miała zielone igły oraz gęste i giętkie gałęzie. Następnie przed postawieniem jej w pokoju trzeba ją „przyzwyczaić” do wyższej temperatury. Z mroźnego podwórka od razu do nagrzanego pomieszczenia? To zły pomysł. Ustaw choinkę w piwnicy, garażu albo na balkonie, a po godzinie, dwóch wnieś do domu – z dala od grzejników czy kominka.
Ponadto przed wstawieniem do stojaka (z ciepłą wodą, by lepiej ją wchłaniała) skróć pień o 2-3 cm. Regularnie podlewaj ją letnią wodą i codziennie zraszaj zimną. Raz w tygodniu możesz dodać specjalną odżywkę.
Dekorowanie dostosuj do grubości choinki i jej możliwości. Zamień światełka na ledowe, które nie wytwarzają ciepła oraz zadbaj o ochronę choinki przed dziećmi.