sobota, 25 września, 2021

Mazurek to ciasto, które gości na wielkanocnych stołach. Szacuje się, że pochodzi z Mazowsza, ponieważ jego nazwa nawiązuje do słowa Mazur. Zazwyczaj robiony jest na cienkim, kruchym cieście i zawiera bardzo dużo bakalii. 

Mazurek na wiele sposobów

Na Wielkanocnym stole nigdy nie brakuje mazurka. Przysmak zawsze wykonany jest na kruchym cieście, ma mnóstwo bakalii oraz jest pięknie zdobiony. Poniżej przedstawiamy propozycję sprawdzonego przepisu na wielkanocnego Mazurka. 

Mazurek wielkanocny z bakaliami

Do wykonania tradycyjnego mazurka przepełnionego bakaliami potrzebne są poniżej podane składniki. 

Kruche ciasto:

  • 170 g mąki pszennej,
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 50 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko.

Dodatki:

  • ok. 5 łyżek powideł śliwkowych,
  • ok. 1 i ½ szklanki zmieszanych ze sobą bakalii, tj. suszone śliwki i orzechy włoskie, żurawina i nerkowce lub rodzynki i orzechy laskowe.

Polewa czekoladowa:

  • 150 g (1 i ½ tabliczki) deserowej czekolady lub połączonej czekolady gorzkiej z mleczną,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Kandyzowana skórka pomarańczy:

  • skórka z 6 dużych pomarańczy,
  • 1 i ½ szklanki cukru,
  • kilka łyżek wody.

Podane składniki odpowiadają formie o wymiarach 20 × 30 cm.

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności należy przygotować kruche ciasto. Do miski trzeba przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz pokrojone na kawałki zimne, twarde masło. Suche dodatki należy połączyć z masłem. Najlepiej zrobić to rękami, a jeśli jest to niemożliwe, zaleca się wspomóc mikserem. Efektem finalnym powinny być drobne kawałeczki zlepionego ciasta przypominające kruszonkę. 

Gdy uzyskamy ciasto podobne wyglądem do kruszonki, należy dodać do niego jajko. Całość dalej zagniatamy lub wspomagamy się mikserem. Wszystkie składniki muszą się ze sobą dokładnie połączyć. Następnie należy utworzyć z ciasta średniej wielkości kulę. Całość zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 60 minut. 

Po tym czasie ciasto należy wyciągnąć z lodówki i włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, a następnie rozwałkować. Placek ma mieć wielkość zbliżoną do rozmiarów formy. Przenieś ciasto razem z papierem do brytfanki i dopasuj jego wielkość do jej wymiarów. Ciasto podziurkuj widelcem i włóż na kolejne 30 minut do lodówki. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 160 stopni (bez termoobiegu) i włóż ciasto. Piecz przez 35 minut. Gdy spód się piecze, przychodzi czas na wykonanie dodatków. 

Polewa czekoladowa – sposób przygotowania  

Należy rozgrzać mały garnuszek, a następnie powoli wkładać do niego podzieloną na kawałki czekoladę. Gdy się rozpuści, dodaj do niej 2 łyżki oleju roślinnego. Całość dokładnie wymieszaj. 

Kandyzowana skórka pomarańczowa – sposób przygotowania

Pomarańcze należy dokładnie wyczyścić, a następnie sparzyć wrzątkiem. Do przygotowania dodatku potrzebujemy tylko i wyłącznie skórki z pomarańczy. Po odcięciu skórki usuwamy jej białą część od wewnątrz. Z kolei pomarańczową kroimy na małe kosteczki, wkładamy do niewielkiego garnka i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy, czekając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Skórkę należy smażyć bez przykrycia przez około 30 minut. Trzeba cały czas ją obserwować. Może zacząć przywierać do dna naczynia, co jest niepożądane. Jeśli tak się stanie – podlej pomarańcze kilkoma łyżkami wody i mieszaj, aż osiągną pożądaną przez nas miękkość.

>> Zobacz też: Szarlotka jak u mamy

Dekoracja mazurka

Gdy ciasto ostygnie, należy rozsmarować na nim powidła śliwkowe i ułożyć wcześniej przygotowane bakalie. Następnie polej polewą czekoladową i udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczy. Ciasto włóż do lodówki. Wariacji dotyczących ilości i połączenia bakalii jest bardzo dużo, więc w zależności od tego, na jakie dodatki się zdecydujemy, tak smakować będzie nasz mazurek. Zakładamy, że z jednego przepisu powstaną nawet 3 ciasta o różnym smaku. 

Tagi: ,

Powiązany artykuł

0 komentarzy

Dodaj komentarz