Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Mycie naczyń nie należy do ulubionych obowiązków większości domowników. Często bywa nieprzyjemnym i długim procesem. Co zatem zrobić, by uporać się z brudnymi naczyniami szybko, a przy tym bardzo skutecznie?
Zmywarka, a ręczne mycie
Zmywarka, która gości już praktycznie w każdym domu jest jednym z najbardziej użytecznych urządzeń XXI wieku. Odpowiednie ułożenie naczyń w środku i wrzucenie tabletki z sklepu o dobrym asortymencie jak Eurochemia (https://eurochemia.com/28-tabletki-kapsulki-do-zmywarki) pozwala na zaoszczędzenie czasu. Ale nie wszystkie naczynia nadają się do tego, by myć je za pomocą maszyny. Niektóre z nich mają swoje których musimy przestrzegać, jeśli chcemy cieszyć się nimi jak najdłużej. Dlatego warto korzystać zarówno ze zmywarki, jak i z mycia ręcznego.
Segregacja naczyń
Na samym początku należy podzielić naczynia. Jeśli posiadamy zmywarkę – wkładamy do niej szklanki i talerze, na których temperatura oraz ciśnienie wewnątrz nie wywiera większego wpływu. Rzeczy takie jak noże, sztućce, czy patelnie warto myć ręcznie. Z prostej przyczyny: im dłużej metal (nawet ten nierdzewny, ponieważ nie jest całkowicie odporny na proces erozji) przebywa w wodzie, tym większe jest ryzyko zardzewienia oraz stępienia ostrza. Jeśli chodzi natomiast o patelnie – pokrywa je delikatny teflon. Warto więc myć je ręcznie.
Namaczanie naczyń
Czasami zdarza się, że po rodzinnym obiedzie zostaje ta jedna brytfanna, na której zasychają resztki. Co w takim wypadku zrobić? Najlepiej zalać ją ciepłą wodą, wlać trochę naprawdę dobrego płynu i chwilę odczekać. Po chwili tłuszcz oraz zaschnięte resztki schodzą bez najmniejszego problemu. Najlepsze płyny do mycia naczyń znajdziemy w sklepach z szerokim wachlarzem asortymentu. Warto z tego skorzystać – jest to jedna z tych rad, która ułatwia życie w kuchni.
Zlewozmywak i jego wyposażenie
Jeśli nie posiadamy zmywarki, to przynajmniej warto jest zamontować sobie w kuchni zlew dwukomorowy. Ułatwia on mycie naczyń w sposób nieoceniony i zapewnia przestrzeń w myciu brudnych szklanek czy widelców. Oprócz niego zdecydowanie warto zakupić poniższe rzeczy do naszej kuchni:
- gąbkę z twardszą stroną,
- szczotkę do mycia butelek,
- odpowiedni detergent,
- wyparzoną szczoteczkę do zębów (nieobowiązkowe, ale przydatne – dotrze do trudno dostępnych miejsc),
- suszarkę,
- ściereczki do wycierania.
Technika przy myciu
Tyczy się to mycia ręcznego. Posiadając dwukomorowy zlew jesteśmy w stanie wypracować szybką oraz skuteczną technikę czyszczenia asortymentu naszej kuchni. W pierwszej kolejności umyte powinny zostać noże, a także sztućce. Nie tylko z powodu dbałości o nie, ale także i o nasze ręce. Zalegające ostrza mogą pokaleczyć nasze dłonie. Kolejne w myciu powinny być drewniane deski. Drewno może się odkształcać, dlatego również nie może za długo mieć styczności z wilgocią. Ponadto absorbuje ono detergenty, którymi je czyścimy. Wszystkie przedmioty, które poszły na pierwszy ogień powinny zostać jak najszybciej osuszone.
Regularne mycie
Ostatnia wskazówka jest wbrew pozorom jedną z ważniejszych. Nawet nie zdążymy się obejrzeć, a już w kuchni zauważymy stos uzbieranych naczyń. Jeśli więc mamy zmywarkę, warto wkładać naczynia do środka, a te w zlewozmywaku myć na bieżąco. Bo co się stanie jeśli zechcemy napić się z naszego ulubionego kubka kawy, albo co gorsza – odwiedzą nas niezapowiedziani goście?
Ochrona rąk
W tym wszystkim nie zapominajmy o ochronie naszych dłoni. Choć teraz już wiele środków czyszczących posiada w swoim składzie składniki odpowiedzialne za pielęgnację dłoni podczas mycia naczyń, zawsze warto dmuchać na zimno. Dlatego warto nosić gumowe rękawice. Ewentualnie jeśli jest się ich przeciwnikiem – sięgnąć po umyciu naczyń po kremy ochronne.
Fot.: materiał prasowy Klienta.