Mrożenie żywności. Jakie produkty możemy zamrozić i na jak długo?

Mrożenie żywności. Jakie produkty możemy zamrozić i na jak długo?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 6 min. aby przeczytać ten wpis

Mrożenie produktów jest zgodne z filozofią zero waste. Zamrozić można nie tylko produkty, lecz również resztki gotowych dań, które zostały np. z obiadu. Co i jak długo może być bezpiecznie przechowywane w zamrażarce?

Surowe mięso

Mięso powinno zostać zamrożone od razu po zakupie, ponieważ w trakcie przechowywania traci cenne witaminy. Mięso należy umyć przed zamrożeniem. Surowe mięso ma również ograniczony czas, w którym można go bezpiecznie spożyć:

  • wołowina max. 8 miesięcy,
  • wieprzowina max. 6 miesiące,
  • drób max. 3 miesiące.

Świeżą wędlinę w plasterkach również można mrozić.

Ryby

Przed zamrożeniem świeża ryba musi zostać wypatroszona. Zamrożone ryby można przechowywać w zamrażalniku do 4 miesięcy.

Pieczywo

Chleb można przechowywać w zamrażalniku miesiąc lub dwa. Najlepiej jest go rozmrażać w temp. pokojowej.

mrożona żywność
Photo by freepik from Freepik.com

Owoce

Wszystkie owoce nadają się do mrożenia. Mrozić można również banany, lecz należy je pokroić w plasterki. Owoce trzeba rozłożyć na tacy. Gdy będą już zamrożone, to można je przełożyć do woreczka lub pojemnika. Takie owoce można przechowywać w zamrażarce do pół roku.

Warzywa

Niektóre warzywa przed zamrożeniem należy zblanszować (przelać wrzątkiem). Do tej grupy zalicza się: fasola szparagowa, groszek cukrowy, pietruszka, seler, brokuł, kalafior i marchew.

Wypieki

Większość ciast można bezpieczne mrozić. Ciasto może być przechowywane do 3 mies. w zamrażarce.

Grzyby

Najlepiej jest mrozić grzyby o zwartym miąższu np. podgrzybki, maślaki, kurki, kozaki, rydze. Grzyby należy podzielić na mniejsze części. Rydze i kurki powinny być gotowane 10 min przed zamrożeniem.

Surowe kruche ciasto

Surowe kruche ciasto można zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika nie trzeba go rozmrażać, wystarczy zetrzeć na blachę.

Dania gotowe

Wszystkie dania jednogarnkowe można mrozić w pojemnikach lub w woreczkach. Jeśli chcesz, to możesz również zamrozić pierogi, tylko najpierw należy je obgotować we wrzątku około 2- 3 minut, aż do momentu wypłynięcia. Następnie ostudzić na tacy, tak aby się nie stykały. Gdy ostygną, to należy je zamrozić razem z tacą. Gdy się zamrożą, to można je przełożyć do pudełka lub woreczka.

Gotowe dania można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.

Nietypowe produkty, które można mrozić

  • białka jaj – same białka jaj można mrozić, lecz powinny rozmrażać się przez całą noc w lodówce;
  • masło;
  • chipsy – mrożenie sprawia, że są bardziej chrupkie;
  • kolby kukurydzy;
  • świeże zioła – należy je poszatkować i mrozić w szklanym pojemniku;
  • orzechy – dzięki temu są dłużej przydatne do spożycia;
  • sery twarde – po zamrożeniu stają się kruche, dlatego nie nadają się na deskę serów;
  • surowy ryż i makaron;
  • rosół;
  • pizza;
  • surowe ciasto kruche, piernikowe, na pizzę;
  • ciasto na pierogi;
  • ciastka z kremem;
  • mleko kobiece.

9 zasad mrożenia żywności

1. Schłodź jedzenie, zanim włożysz do lodówki

Włożenie ciepłych dań do zamrażalnika może popsuć urządzenie. Przed włożeniem produktów do zamrażarki należy je wystudzić i przełożyć do pojemnika lub woreczka. Jedzenie należy podzielić na mniejsze porcje.

2. Nigdy nie mroź tego, co wcześniej rozmroziłeś

Mrożenie, rozmrażanie i ponowne zamrażanie produktów powoduje namnażanie się bakterii niebezpiecznych dla zdrowia. Jeśli produkt zostanie przetworzony, to można go ponownie zamrozić np. wykonanie sosu z rozmrożonego mięsa.

3. Mrozić należy tylko w odpowiednich opakowaniach

Najlepiej jest mrozić w wielorazowych woreczkach strunowych. Warto wybierać te woreczki, które są wysokiej jakości. Żywność można przechowywać również w szklanych pojemnikach, jeśli są do tego przystosowane.

Przed zamrożeniem potraw należy usunąć z nich powietrze. Trzeba pamiętać, że podczas mrożenia płynne potrawy zwiększają swoją objętość.

>> Zobacz też: Świeże grzyby. Jak je przechowywać?

4. Dziel posiłki na mniejsze porcje

Przed zamrożeniem jedzenia należy podzielić je na mniejsze – pojedyncze porcje. Dzięki temu zawsze można wyciągnąć i rozmrozić tylko jedną porcję.

5. Mrożenie nie zabija bakterii

Mrożenie nie zabija bakterii. Jeśli produkty znajdują się zbyt długo w zamrażalce, to zjedzenie ich po rozmrożeniu może skutkować zatruciem.

6. Dokładnie opisuj mrożonki

Gdy mrozisz posiłki, to powinieneś je dokładnie opisywać – data i nazwa potrawy. Dzięki temu nie będziesz miał wątpliwości, co w niej jest.

7. Nie zamrażaj nieświeżego jedzenia

Jedzenie powinno być zamrożone zaraz po przyrządzeniu i wystudzeniu. Nowe mrożonki należy układać z tyłu, aby zaczynać od tych starszych.

8. Dbaj o czystość zamrażalnika

Jeśli w zamrażalniku jest zbyt duża ilość szronu, to lodówka będzie gorzej mrozić oraz zużywać więcej prądu. Dlatego należy zwracać uwagę czy ścianki w zamrażalniku nie są oszronione.

9. Nie otwieraj zamrażalnika, jeśli jest awaria prądu

W przypadku nagłych awarii prądu lub awarii lodówki nie należy otwierać zamrażalnika. Jeśli zamrażalnik nie będzie otwierany, to powinien utrzymać temperaturę do 36 godzin.

Jakich produktów nie można mrozić?

Nie należy mrozić produktów takich jak:

  • liście sałaty;
  • smażone mięso – traci chrupkość i staje się gumowe;
  • jaja w skorupkach;
  • kwaśna śmietana;
  • ziemniaki;
  • produkty, które były wcześniej zamrożone – rozmrażanie i zamrażanie produktów może powodować namnażanie bardzo groźnych dla zdrowia bakterii;
  • ugotowany ryż i makaron – po ponownym podgrzaniu mogą wydzielać się szkodliwe dla zdrowia substancje.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*