Mrożenie produktów jest zgodne z filozofią zero waste. Zamrozić można nie tylko produkty, lecz również resztki gotowych dań, które zostały np. z obiadu. Co i jak długo może być bezpiecznie przechowywane w zamrażarce?
Mięso powinno zostać zamrożone od razu po zakupie, ponieważ w trakcie przechowywania traci cenne witaminy. Mięso należy umyć przed zamrożeniem. Surowe mięso ma również ograniczony czas, w którym można go bezpiecznie spożyć:
Świeżą wędlinę w plasterkach również można mrozić.
Przed zamrożeniem świeża ryba musi zostać wypatroszona. Zamrożone ryby można przechowywać w zamrażalniku do 4 miesięcy.
Chleb można przechowywać w zamrażalniku miesiąc lub dwa. Najlepiej jest go rozmrażać w temp. pokojowej.
Wszystkie owoce nadają się do mrożenia. Mrozić można również banany, lecz należy je pokroić w plasterki. Owoce trzeba rozłożyć na tacy. Gdy będą już zamrożone, to można je przełożyć do woreczka lub pojemnika. Takie owoce można przechowywać w zamrażarce do pół roku.
Niektóre warzywa przed zamrożeniem należy zblanszować (przelać wrzątkiem). Do tej grupy zalicza się: fasola szparagowa, groszek cukrowy, pietruszka, seler, brokuł, kalafior i marchew.
Większość ciast można bezpieczne mrozić. Ciasto może być przechowywane do 3 mies. w zamrażarce.
Najlepiej jest mrozić grzyby o zwartym miąższu np. podgrzybki, maślaki, kurki, kozaki, rydze. Grzyby należy podzielić na mniejsze części. Rydze i kurki powinny być gotowane 10 min przed zamrożeniem.
Surowe kruche ciasto można zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika nie trzeba go rozmrażać, wystarczy zetrzeć na blachę.
Wszystkie dania jednogarnkowe można mrozić w pojemnikach lub w woreczkach. Jeśli chcesz, to możesz również zamrozić pierogi, tylko najpierw należy je obgotować we wrzątku około 2- 3 minut, aż do momentu wypłynięcia. Następnie ostudzić na tacy, tak aby się nie stykały. Gdy ostygną, to należy je zamrozić razem z tacą. Gdy się zamrożą, to można je przełożyć do pudełka lub woreczka.
Gotowe dania można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
1. Schłodź jedzenie, zanim włożysz do lodówki
Włożenie ciepłych dań do zamrażalnika może popsuć urządzenie. Przed włożeniem produktów do zamrażarki należy je wystudzić i przełożyć do pojemnika lub woreczka. Jedzenie należy podzielić na mniejsze porcje.
2. Nigdy nie mroź tego, co wcześniej rozmroziłeś
Mrożenie, rozmrażanie i ponowne zamrażanie produktów powoduje namnażanie się bakterii niebezpiecznych dla zdrowia. Jeśli produkt zostanie przetworzony, to można go ponownie zamrozić np. wykonanie sosu z rozmrożonego mięsa.
3. Mrozić należy tylko w odpowiednich opakowaniach
Najlepiej jest mrozić w wielorazowych woreczkach strunowych. Warto wybierać te woreczki, które są wysokiej jakości. Żywność można przechowywać również w szklanych pojemnikach, jeśli są do tego przystosowane.
Przed zamrożeniem potraw należy usunąć z nich powietrze. Trzeba pamiętać, że podczas mrożenia płynne potrawy zwiększają swoją objętość.
>> Zobacz też: Świeże grzyby. Jak je przechowywać?
4. Dziel posiłki na mniejsze porcje
Przed zamrożeniem jedzenia należy podzielić je na mniejsze – pojedyncze porcje. Dzięki temu zawsze można wyciągnąć i rozmrozić tylko jedną porcję.
5. Mrożenie nie zabija bakterii
Mrożenie nie zabija bakterii. Jeśli produkty znajdują się zbyt długo w zamrażalce, to zjedzenie ich po rozmrożeniu może skutkować zatruciem.
6. Dokładnie opisuj mrożonki
Gdy mrozisz posiłki, to powinieneś je dokładnie opisywać – data i nazwa potrawy. Dzięki temu nie będziesz miał wątpliwości, co w niej jest.
7. Nie zamrażaj nieświeżego jedzenia
Jedzenie powinno być zamrożone zaraz po przyrządzeniu i wystudzeniu. Nowe mrożonki należy układać z tyłu, aby zaczynać od tych starszych.
8. Dbaj o czystość zamrażalnika
Jeśli w zamrażalniku jest zbyt duża ilość szronu, to lodówka będzie gorzej mrozić oraz zużywać więcej prądu. Dlatego należy zwracać uwagę czy ścianki w zamrażalniku nie są oszronione.
9. Nie otwieraj zamrażalnika, jeśli jest awaria prądu
W przypadku nagłych awarii prądu lub awarii lodówki nie należy otwierać zamrażalnika. Jeśli zamrażalnik nie będzie otwierany, to powinien utrzymać temperaturę do 36 godzin.
Nie należy mrozić produktów takich jak: