Co roku przed Wielkanocą wznawia się spór o najlepszy majonez. Wielu z nas ma ulubione marki, którym jesteśmy wierni od lat. Warto jednak spróbować zrobić własny majonez – smak przewyższy Twoje oczekiwania.
Lubisz dodawać do kanapek majonez? A może nie wyobrażasz sobie świątecznego śniadania bez jajek z tym pysznym kremem? Każdy powód jest dobry, by spróbować przygotować własny majonez. To zadanie prostsze, niż myślisz. Taki domowy majonez jest nadal bardzo kaloryczny, ale niezwykle smaczny i nie zawiera substancji konserwujących, dlatego warto spróbować zrobić domową wersję tego popularnego sosu.
Swoją przygodę z domowym majonezem najlepiej rozpocząć od znalezienia sprawdzonego przepisu. Warto wypróbować przepis z bloga AniaGotuje.pl. Ten przepis na majonez został oceniony przez niemal tysiąc osób, a średnia ocena wynosi 4,9/5. Masz zatem gwarancję, że przepis, który polecamy, został wypróbowany przez wiele osób i niemal wszyscy byli nim zachwyceni. Co ważne, ten przepis nie wiąże się z długim ucieraniem, robi się go naprawdę szybko i wystarczy mieć zaledwie kilka składników, które znajdują się na co dzień w każdym domu.
Przepis na majonez z bloga Ania.Gotuje.pl zawiera jedynie 6 składników. Do zrobienia domowego majonezu potrzebujesz:
Na blogu znajdziesz mnóstwo przydatnych wskazówek, które ułatwią Ci zrobienie własnego majonezu. Cały proces przygotowania majonezu został tam bardzo szczegółowo rozpisany. Warto to przeczytać przed przystąpieniem do pracy.
Aby przygotowanie majonezu było szybkie, a gwarancja powodzenia operacji wynosiła 100%, warto zastosować się do kilku rad. Przede wszystkim warto wiedzieć, że wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę (najlepiej 19–22 stopni Celsjusza). Dlatego kilka godzin przed rozpoczęciem robienia majonezu wyciągnij wszystkie składniki z lodówki.
Robienie majonezu oznaczało niegdyś długi czas spędzony na ucieraniu składników drewnianą łyżką z kulą (taką samą, jaką kiedyś ucierano ciasta). Warto jednak ułatwić sobie to zadanie i użyć blendera ręcznego (tak zwanej żyrafy).
W misce umieszczamy żółtka, musztardę, sok z cytryny, cukier puder i sól – wszystkie składniki wymieszaj łyżką lub trzepaczką. Kolejnym etapem jest dodanie oleju. Bardzo ważne – olej należy dodawać stopniowo. Po wlaniu niewielkiej porcji oleju należy blenderem żyrafą mieszać masę, a gdy ta zacznie gęstnieć, dodać kolejną niewielką porcję oleju. Czynność tę należy powtarzać tak długo, aż zużyjemy cały olej.
Czasami zdarza się, że domowy majonez podczas przygotowywania warzy się – aby uniknąć tego, należy pamiętać o równej temperaturze wszystkich składników oraz o stopniowym dodawaniu oleju.
I na sam koniec jeszcze jedna bardzo ważna kwestia – pamiętaj, że domowy majonez nie zawiera konserwantów, zatem nie może być przechowywany tak długo, jak jego sklepowe odpowiedniki. Własny majonez po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu kilku dni.
Zdj. główne: Sara Cervera/unsplash.com