Naleśniki to jedno z tych dań, które zawsze się sprawdzają, a ich wykonanie nie zabiera dużo czasu, więc w kryzysowej sytuacji możemy sięgnąć właśnie po nie. Doświadczeni dobierają składniki „na oko”, jednak początkującym receptura może spłatać figla, dlatego mamy dziś dla Was prosty i sprawdzony przepis na naleśniki.
Składniki:
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 2 jajka
- ¾ szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- szczypta cukru (do naleśników na słodko możesz dodać cukier wanilinowy)
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego (dobrze sprawdzi się olej kokosowy czy ryżowy)
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajka, mleko, wodę, sól oraz cukier i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj roztopione masło lub olej i ponownie zmiksuj. Możesz odstawić ciasto na około 20 minut, wtedy będzie miało idealną konsystencję, ale nie jest to konieczne.
Gotowe ciasto wylej na dobrze rozgrzaną patelnię (najlepiej naleśnikową). Smaż z każdej strony na rumiany kolor. I voilà! Smacznego.
>> Przeczytaj także: Naleśniki czekoladowe. Pomysł na zdrowy deser