Niezależnie od tego, czy lubisz mieć dobrze zaopatrzony barek na okazjonalne drinki lub przyjęcia, czy po prostu chcesz przechować kilka podarowanych butelek, warto wiedzieć, jak przechowywać alkohol, by zachować jego smak. W przeciwieństwie do jedzenia Twoim głównym zmartwieniem nie musi być “zepsucie” trunku, chociaż może się to zdarzyć w przypadku wina i niektórych likierów. Większym problemem jest pogorszenie smaku i jakości.
Trzymaj go z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Ostre promienie UV wpływają z czasem negatywnie na jakość trunku. Mogą nawet zmienić jego kolor. Pamiętaj, by trzymać alkohol w temperaturze pokojowej. W przeciwieństwie do białych win i szampana, mocne trunki należy przechowywać w temperaturze 15-25 stopni Celsjusza (tak, nawet wódkę). Możesz schłodzić gin lub tequilę w zamrażarce przed wypiciem, ale niska temperatura nie wydłuża okresu przydatności alkoholu do spożycia. Po otwarciu alkohol zacznie się utleniać, co z czasem może zdecydowanie osłabić smak. Pamiętaj, by przechowywać trunki w bezpiecznym miejscu, z dala od dzieci i zwierząt domowych.
Jeśli tylko możesz, przechowuj wino w piwnicy. Jeżeli nie jest to możliwe, pamiętaj o kilku podstawowych zasadach. Po pierwsze, przechowuj wino w odpowiedniej temperaturze 10-14 stopni. Czerwone wino powinno leżakować w temperaturze 15-18 °C, różowe w 9-10°C, a białe 10-15°C. Po drugie, zwróć uwagę na suche korki. Nikt nie lubi małych kawałków wysuszonego korka unoszących się w kieliszku.
Pamiętaj, by przechowywać wino w miejscu, w którym nie występują gwałtowne zmiany temperatury. Nie trzymaj butelek na strychu lub przy oknie, w przeciwnym razie szybko się nagrzeją. Po otwarciu czerwone i białe wino wytrzyma do 5 dni w lodówce, a musujące do 3 dni.
Coraz większą popularnością cieszą się piwa rzemieślnicze. Jeżeli chcesz w pełni wydobyć ich smak, musisz je prawidłowo przechowywać.
Trzymaj je w pozycji pionowej. Po pierwsze, unikniesz w ten sposób nieprzyjemnego, metalicznego posmaku. Po drugie, przechowywanie w takiej pozycji sprawia, że martwe drożdże opadają na dno i dzięki temu nie będziesz wlewać ich do kufla. Jeżeli chodzi o temperaturę, postaraj się trzymać piwo w 2-16 °C.
Niezależnie od tego, czy lubisz kupować likiery w sklepie, czy wymyślasz własne mikstury, zawierają one więcej alkoholu niż piwo i wino. Pamiętaj, by przechowywać likiery w chłodnym, suchym miejscu.
Musisz się jednak liczyć z tym, że likiery mają ograniczony okres spożycia. Przyczyną jest utlenianie. Do produkcji piwa i wina wykorzystuje się zamknięte pompy i filtry. W przypadku likierów, często nasyconych owocami, nie jest to takie łatwe. Tlen zawsze przedostanie się do butelki podczas produkcji i ostatecznie wpłynie na jakość trunku. Dlatego postaraj się wypić likier w ciągu 3 lat.
Ta metoda jest prosta, klasyczna i elegancka. Wszystko, co musisz zrobić, to znaleźć tacę, która pasuje do wystroju Twojego wnętrza. Skóra węża, mosiądz, metalik, klasyczna skóra – możliwości są nieograniczone. Taką tacę możesz postawić na stoliku lub blacie kuchennym.
Ożyw konsolę, przekształcając ją w wózek barowy. Możesz poświęcić całą powierzchnię na ekspozycję trunków lub wymieszać butelki z innymi elementami dekoracyjnymi, takimi jak wazon, rzeźba lub stos książek.
Zaprezentuj swoje najpiękniejsze butelki obok kolekcji książek. Trunek jest wyjątkowym akcentem dekoracyjnym. Ładnie komponuje się z książkami lub porcelaną. Dlatego możesz go postawić na eleganckim, solidnym regale. W końcu kto nie lubi popijać whisky, czytając dobrą książkę.