Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Kuchnia często nazywana jest sercem domu. To tam powstają umilające dzień potrawy, pachnące sezonowymi owocami ciasta i poprawiające humor gorące napoje. Aby jednak czas w kuchni był czystą przyjemnością, warto zadbać o to, aby pomieszczenie było funkcjonalne i wręcz samo zachęcało do spędzania w nim czasu. Jaka więc powinna być funkcjonalna kuchnia? O czym należy pamiętać, projektując kuchnię w domu i mieszkaniu? Jak praktycznie urządzić kuchnię? Czytaj dalej i poznaj 7 podstawowych zasad, które ułatwią Ci zaplanowanie wymarzonej kuchni!
Funkcjonalnie urządzona kuchnia to nic innego jak umiejętne, maksymalne wykorzystanie przestrzeni i dodanie do niej akcesoriów, które ułatwią codzienne gotowanie. Projektując kuchnię, należy zadbać o swobodny dostęp do szafek kuchennych dla wszystkich domowników, a także dostosować wysokość blatów roboczych, by każda osoba mogła swobodnie przyrządzać potrawy.
Jednocześnie warto zadbać o to, aby pomieszczenie było bezpieczne, szczególnie dla najmłodszych mieszkańców. Podczas planowania kuchni należy więc pamiętać o rozsądnym rozmieszczeniu sprzętów, aby nie stwarzały one zagrożenia dla dzieci i nie były dla nich zbyt łatwo dostępne. Pomocnym w rozplanowaniu kuchni i zaaranżowaniu wnętrza może być projektant wnętrz, który przedstawi wizualizacje najfunkcjonalniejszych jego zdaniem rozwiązań.
W niemal każdym mieście znajdziemy sporo biur, które oferują możliwość wykonania projektu kuchni, czy też innego pomieszczenia. Bez wątpienia osobą niezastąpioną w tym procesie jest projektant wnętrz. Wrocław, Poznań, Kraków, czy Warszawa – ich oferta jest tak szeroka, że każdy z pewnością znajdzie specjalistę, który zdoła pomóc w aranżacji przestrzeni kuchennej.
Funkcjonalne zaplanowanie pomieszczenia ma ogromne znaczenie zarówno dla małej kuchni, gdzie liczy się każdy centymetr, jak i dla kuchni dużych rozmiarów, w której nietrudno o chaos i nagromadzenie niepotrzebnych mebli, sprzętów, czy dodatków. Poniżej poznasz kilka ważnych zasad, które ułatwią Ci zaplanować kuchnię tak, aby w pełni wykorzystać dostępne miejsce i stworzyć przyjemną przestrzeń do przygotowywania posiłków.
Nawet jeśli w początkowych etapach planowania kuchni nie widzisz potrzeby zakupu wielu mebli, to zapewniamy, że prędzej czy później przyda się przestrzeń do przechowywania. Sezonowe przetwory, warzywa z własnego ogródka, mnóstwo toreb jednorazowych… – to wszystko powinno mieć swoje miejsce, prawda? Konsultując projekt, zadbaj więc, aby znalazły się w nim pojemne szafki kuchenne częściowo wyposażone w szuflady wewnętrzne.
Warto zdecydować się na rozwiązanie, gdzie meble kuchenne tworzą pełną zabudowę. Taka koncepcja ma mnóstwo zalet – poza maksymalnym wykorzystaniem wolnej przestrzeni zabudowa wiąże się także z łatwiejszym sprzątaniem kuchni, optycznym powiększeniem wnętrza i możliwością dopasowania umeblowania do indywidualnych potrzeb domowników.
Projektując miejsce do przygotowywania potraw, zadbaj o przestrzeń, która zapewni Ci wygodne krojenie produktów spożywczych, czy swobodne wyrabianie ciasta bez obaw o nieporządek. Blaty kuchenne powinny być szerokie, a jednocześnie nie powinno znajdować się na nich wiele akcesoriów. Doskonałym rozwiązaniem jest wyspa kuchenna, która w wirze gotowania może pełnić funkcję blatu roboczego, zaś w innych sytuacjach może spełniać rolę szerokiego stołu dla kilku osób.
Często zdarza się, że meble i blaty kuchenne montowane są na niewłaściwej wysokości w stosunku do innego wyposażenia i wzrostu domowników. Ogólne zasady mówią, że optymalna wysokość blatu, umożliwiająca swobodne gotowanie czy mycie naczyń, wynosi od 85 do 90 centymetrów. Miejsce zawiśnięcia szafek należy dostosować do własnych potrzeb, jednak warto pamiętać, że odległość między blatem kuchennym a meblami wiszącymi powinna wynosić około 60 centymetrów.
Ogromny wpływ na funkcjonalność pomieszczenia ma sposób, w jaki rozmieszczone zostaną sprzęty kuchenne. Warto więc zadbać między innymi o to, aby tuż obok zlewozmywaka znalazła się pojemna zmywarka. Cenną radą jest, aby nie projektować zlewozmywaka tuż pod oknem, co wiąże się z koniecznością codziennego mycia szyb. W pobliżu kuchenki warto zaplanować szafkę z garnkami i patelniami, zaś na blacie roboczym warto zagospodarować miejsce na deski do krojenia i kilka podstawowych przypraw.
Ogromnym ułatwieniem jest zaprojektowanie spiżarni, gdzie można schować produkty spożywcze niewymagające niskiej temperatury, takie jak ryże, makarony, kasze, warzywa i owoce, czy zawekowane przetwory. Innymi ergonomicznymi rozwiązaniami są między innymi piekarnik w zabudowie (zaprojektowany na wysokości tułowia), czy chowana lodówka.
Planując kuchnię, warto zadbać także o miejsce na sprzęty do codziennego sprzątania. Wiele osób decyduje się na zaprojektowanie półek na chemię i przybory, a także na wykonanie specjalnej konstrukcji z wysuwaną deską do prasowania i dodatkowymi gniazdami elektrycznymi.
Niezwykle ważną rolę w funkcjonalności kuchni pełni także dobrze dobrane oświetlenie. Zadbaj wiec, aby w projekcie Twojej kuchni znalazła się duża lampa, która rozświetli całe pomieszczenie, a także dodatkowe kinkiety lub lampki LED zlokalizowane bezpośrednio nad blatami.
Funkcjonalna kuchnia to nie tylko pojemne meble i duże blaty robocze. Projektując przestrzeń, należy pamiętać także o wyborze odpowiedniej podłogi. Poza aspektem wizualnym, warto zwrócić uwagę na to, aby podłoga była łatwa w utrzymaniu oraz żeby nie rzucały się w oczy nieczystości, których – jak wiadomo – w kuchni nie brakuje. Doskonałym rozwiązaniem są płytki podłogowe, jednak warto wybierać modele z ciemnymi fugami, gdyż jasne kolory fug mogą szybko ulec zabrudzeniu.
Czym byłaby kuchnia bez ułatwiających życie dodatków? Planując funkcjonalną kuchnię, zadbaj o praktyczne wyposażenie szuflad i szafek – w tym celu doskonale sprawdzą się organizery i piętrowe stojaki. Warto także zaopatrzyć się w uchwyty na pokrywki na garnki, czy w specjalne przegródki do mebli, ułatwiające posegregowanie naczyń.
Dla ułatwienia codziennego gotowania, warto zaopatrzyć się w specjalny stojak na przyprawy i organizer na przybory kuchenne. Niezbędnym dodatkiem w kuchni są miarki o różnych pojemnościach, ekspres do kawy i podwieszane uchwyty na kubki, a także akcesoria do zlewozmywaka, takie jak uchwyty na gąbki, ozdobne dozowniki do płynu, czy piętrowa suszarka do naczyń. Wybór dodatków zależy wyłącznie od Twoich preferencji i potrzeb.
Wbrew pozorom zaprojektowanie praktycznej kuchni wcale nie jest skomplikowanym zadaniem. Wystarczy odrobina wyobraźni i przeanalizowanie potrzeb wszystkich domowników. Planując wyposażenie kuchni, warto skorzystać z usług doświadczonego projektanta wnętrz, który podpowie, jakie rozwiązania sprawdzą się najlepiej w danej przestrzeni. Podczas urządzania miejsca do przygotowywania potraw, warto zadbać o duże blaty robocze, a także zaopatrzyć się w funkcjonalne akcesoria, które ułatwią i uprzyjemnią gotowanie (i sprzątanie ;)).
zdjęcia: materiały klienta