Trudno sobie wyobrazić Tłusty Czwartek bez pachnących pączków nadziewanych różą i posypanych cukrem pudrem. Tego dnia nawet trenerzy fitness odpuszczają liczenie kalorii. Jeśli w tym roku zapomniałeś, że święto łasucha przypada właśnie dziś a kolejka do ulubionej cukierni jest gigantyczna, mamy dla Ciebie przepis na ekspresowe pączki, które wykonasz w 10 minut!
Puszyste, pyszne i ekspresowe
Pączki z tego przepisu udadzą się każdemu i koneserowi gotowania i tym, którzy nigdy wcześniej nie robili domowych pączków. Jest prosty, szybki a składniki znajdziesz w swojej kuchni. Zatem do dzieła!
Składniki na ok. 20 mini-pączków:
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
300 g serka homogenizowanego waniliowego
szczypta soli
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę i wszystkie “sypkie” składniki wsypujemy do miski.
Dodajemy jajka i mieszamy łyżką na gładką masę lub miksujemy do momentu aż powstanie gęste ciasto.
Do średniej wielkości garnka wlewamy olej i podgrzewamy.
W tym czasie formujemy z ciasta małe kulki i wrzucamy na rozgrzany olej. Podczas smażenia pączki pięknie wyrosną.
Pączki smażymy na złoty kolor, po usmażeniu układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.