Artykuł sponsorowany
Pieczenie i dekorowanie ciast to wspaniałe hobby, które można rozwijać, testując nowe przepisy i składniki, a także stosując różne kuchenne akcesoria. Przeczytaj, jakie gadżety oraz utensylia mogą być pomocne przy przygotowywaniu pysznych deserów.
Pieczenie ciast to umiejętność, której rozwijanie potrafi sprawić wiele radości nie tylko Tobie, ale także Twoim bliskim, którzy uwielbiają słodkie desery. Ciasta czekoladowe, tarty z owocami, torty z efektownymi dekoracjami czy eleganckie bezy z pewnością zrobią wrażenie na Twoich znajomych, a także staną się hitem na każdym rodzinnym przyjęciu. Aby rozwijać umiejętności pieczenia, warto jak najczęściej testować nowe przepisy i stawiać sobie kolejne wyzwania. W sieci znajdziesz różne ciekawe receptury i interesujące polecenia odnośnie książek cukierniczych, napisanych przez mistrzów w swoim fachu. W Internecie dostępnych jest również wiele kursów dotyczących sztuki dekoracji cukierniczej, z których możesz dowiedzieć się więcej na temat profesjonalnych technik składania tortów, tynkowania, pokrywania ciast masą cukrową czy tworzenia od podstaw dekoracji cukrowych w postaci skomplikowanych figurek.
Miłośnicy pieczenia powinni zainwestować przede wszystkim w dobrej jakości blachę. W sklepach można znaleźć szeroki wybór zarówno tradycyjnych, jak i silikonowych blach oraz tortownic w różnych kształtach i rozmiarach. Na początek warto zaopatrzyć się w klasyczną, podłużną keksówkę, która świetnie sprawdzi się m.in. do przygotowania chlebka bananowego czy dyniowego, tortownicę o średnicy 23 cm oraz zwykłą prostokątną blachę o wymiarach 20 x 30 cm. Akcesoria piekarnicze pozwalają przyspieszyć proces przygotowania deserów i zapewniają idealne warunki wypieku. Jeśli planujesz otworzyć cukiernię albo piec torty na zamówienie, to warto zaopatrzyć się w profesjonalny piec elektryczny do wypieków oraz automatyczną miesiarkę przeznaczoną do miesienia, ucierania, wyrabiania oraz ugniatania ciast.
Domowi cukiernicy, których pasjonuje dekorowanie ciast i tortów, nie mogą zapomnieć o akcesoriach, takich jak szpatułki do kremów, rękawy cukiernicze czy ozdobne papilotki. W ich kuchni nie powinno zabraknąć także barwników spożywczych, aromatów, lukrowych ozdób do obłożenia tortów czy kolorywych posypek i perełek cukrowych, dzięki którym można nadać wypiekom wyjątkowego charakteru. Do dekorowania deserów można wykorzystać również masę cukrową, a także owoce, orzechy i świeże kwiaty, które współgrają ze smakiem i kolorystyką ciasta. Kompozycje ciast możesz udekorować np. delikatnymi kwiatuszkami czarnego bzu, lawendy, niezapominajek, truskawek, mięty, jadalnych bratków czy nasturcji. Aby tort elegancko się prezentował, warto zainwestować także w ozdobną paterę ze szklanym kloszem oraz pojemnik do wygodnego transportowania gotowych wypieków.
Zdjęcie główne: pexels.com/Los Muertos Crew