Coraz więcej osób myśli o ekologii i chce przygotować świąteczne ozdoby w duchu zero waste. Jak to zrobić?
Na całym świecie coraz więcej mówi się o zero waste. Co to jest? Chodzi o styl życia polegający do redukcji odpadów do minimum – „zero waste” znaczy bowiem ‘zero śmieci’. Z pewnością nie jest to prosty styl życia, aczkolwiek w czasach, gdy planeta i środowisko są bardzo obciążone i wręcz zasypywane odpadami, naprawdę warto się postarać. A święta to doskonała pora na wprowadzenie tych planów w życie. Mało kto wie, ale jest to okres, kiedy ilość śmieci produkowana w domach wzrasta o kilkadziesiąt procent! A gdyby włożyć trochę wysiłku, to można przygotować prawie bezodpadowe święta Bożego Narodzenia.
Na pewno należy zadbać o to, by nie kupować zbyt wielu produktów. Zanim wybierzemy się do sklepu, musimy przemyśleć, jakie dania chcemy przygotować i czy na pewno nie byłoby rozważne, by coś ograniczyć albo przynajmniej zrobić mniej. Chodzi o to, by później jedzenie się nie zmarnowało.
Warto też robić zakupy na lokalnych ryneczkach, gdzie często można dostać produkty, które będą zapakowane do słoików lub przyniesionych pojemników, a nie plastikowych jednorazówek.
Na szczęście obecnie mało kto już decyduje się na modną niegdyś plastikową choinkę. Trzeba przyznać, że plastikowe drzewko kompletnie nie oddaje ducha świąt, a do tego jest to kolejna zbędna produkcja plastiku. Dlatego warto postawić na żywe drzewko. Powinno być jednak w donicy, ukorzenione, by później można było je posadzić na działce, w ogrodzie itp. W ten sposób nie szkodzimy przyrodzie.
Zamiast tradycyjnej choinki można też postawić na stroiki z gałązek sosny, jodły i świerka. I też nie trzeba ich ścinać, wystarczy pozbierać te strącone przez wiatr – a jest ich naprawdę dużo.
Na szczęście współcześnie trwa moda na ekologiczne, naturalne ozdoby świąteczne. Zamiast plastikowymi łańcuchami czy bombkami lepiej ozdobić choinkę np. suszonymi plastrami pomarańczy. Wystarczy pokroić pomarańczę w grube plastry, wbić w nie goździki i wysuszyć. Potem przyczepiamy nitkę i mamy piękne, naturalne ozdoby. Można do nich dołączyć laskę cynamonu czy gwiazdkę anyżu.
Coraz więcej osób wraca też do pięknej, starodawnej tradycji wieszania jabłek na choince. Później takie jabłka mają niesamowity zapach świątecznego drzewka.
Za ozdoby mogą także posłużyć szyszki oraz orzechy włoskie. Świetnie prezentują się też domowe pierniki czy ciasteczka świąteczne.
Warto też spróbować zrobić aniołki i gwiazdki ze słomy. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a wygląda naprawdę cudownie. Takie ozdoby bez wątpienia wygrywają ze sztucznymi, których jest pełno na sklepowych półkach.
Zdj. główne: Chad Madden/unsplash.com