Artykuł sponsorowany
Sezon grzewczy trwa w najlepsze, ale ceny opału wiele osób stawiają w bardzo trudnej sytuacji. Węgiel, gaz i inne źródła energii są w tym roku bardzo drogie, przez co niektóre domy są niedogrzane i wychłodzone. Jak podpowiada rozsądek, nie można w piecu palić czymkolwiek. Po pierwsze jest to bardzo szkodliwe dla środowiska, a po drugie może zepsuć piec. Zobacz, jakie zalety i wady mają różne opały.
Coraz większą popularność jako opał, zyskuje drewniany pellet. Są to niewielkie, twarde i suche pałeczki, podobne do granulatu lub żwirku z kociej kuwety. Pellet drzewny wykonany jest z rozdrobnionych odpadów powstających przy obróbce drewna – ścinków, trocin i kory. Jest to nie tylko rozwiązanie zero waste, ponieważ żaden odpad drzewny się nie marnuje, lecz także dość neutralny dla jakości powietrza. Pellet nie jest bowiem klejony czy spajany w chemikaliami, a prasowany. Utrzymuje on swoją formę dzięki bardzo niskiej zawartości wilgoci (poniżej 1%), dzięki czemu podczas spalania tego materiału nie wytwarzają się żadne szkodliwe dla ludzi oraz środowiska substancje, powstaje mało dymu i niewiele popiołu. Dodatkowym plusem jest fakt, że piec lub kominek opalany pelletem łatwo jest utrzymać w czystości, gdyż pellet spala się w bardzo dużym stopniu i jest niskoemisyjny, dlatego nie produkuje dymu i sadzy.
Alternatywą dla pelletu jest brykiet kominkowy, który składa się z tego samego, co pellet, jednak różni się formą. Ma on kształt dość dużej w porównaniu do drobnych pałeczek, kostki, którą wrzuca się do pieca lub kominka. Również jest opałem niskoemisyjnym, wysokokalorycznym i bardziej ekologicznym niż węgiel.
Mniej ekologiczną, ale nadal lepszą niż palenie śmieciami propozycją opału jest ekogroszek. Piec na ekogroszek jest bardzo wygodny w użytkowaniu, ponieważ nie wymaga wielu działań przy paleniu, utrzymywaniu ognia czy regulowaniu temperatury. Automatyczny dozownik umieszczony na piecu dobiera optymalną dawkę węgla i dorzuca opału, by utrzymać temperaturę. Jedyną czynnością, o jaką musi dbać użytkownik, jest pamięć o tym, by dorzucać ekogroszek workowany do zbiornika z dozownikiem. Piec jest w dużej mierze automatyczny, dzięki czemu nie musisz przejmować się tym, że dorzucisz za dużo opału i w piecu zgaśnie, zapali się zbyt duży płomień lub po prostu niepotrzebnie zmarnuje się drogi opał.
main photo: pixabay.com/moses