Artykuł sponsorowany
Jeżeli chcesz cieszyć się swoim grillem przez długie lata oraz przygotowywać na nim pyszne potrawy, to musisz o niego odpowiednio zadbać. Konieczne jest więc nie tylko regularne czyszczenie, ale także konserwacja poszczególnych elementów. Dowiedz się, jak prawidłowo zadbać o swój sprzęt do grillowania.
Prawidłowa pielęgnacja grilla powinna zaczynać się już na etapie przechowywania. Pamiętaj więc, aby chronić grilla przed deszczem i innymi szkodliwymi czynnikami atmosferycznymi. Ważne jest także, aby przed każdym grillowaniem nasmarowywać żeliwny ruszt do grilla oliwą lub olejem. Ruszta żeliwne to najważniejszy element grilla – w końcu to na nie nakładane są wszystkie potrawy. Jeśli więc chcesz, aby dania z Twojego grilla były pyszne i aromatyczne, to koniecznie zadbaj o niego. Oprócz smarowania go tłuszczem przed grillowaniem, warto wykonać także kilka czynności już po skończonym grillu. W pierwszej kolejności należy oczywiście dokładnie oczyścić ruszt z resztek jedzenia. Czyszczenie możesz rozpocząć od usunięcia największych fragmentów papierowym ręcznikiem, a następnie zabrać się za tak zwane wypalanie rusztu. Kiedy skończysz, wyczyść ciepły jeszcze ruszt przy pomocy szczotki, a także usuń popiół z kotła. Pamiętaj, że czysta płyta żeliwna i ruszt to podstawa pielęgnacji grilla.
Pamiętaj także, aby regularnie czyścić kocioł oraz pokrywę grilla. Ważne jest, aby oba te elementy czyścić zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Możesz użyć do tego zwykłej gąbki oraz płynu do czyszczenia grilla. Na rynku znajdziesz wiele różnych środków, które z pewnością pomogą Ci w profesjonalnej pielęgnacji sprzętu do grillowania.
Warto pamiętać, że do grillowania używa się również różnego rodzaju akcesoriów. Także o nie należy w odpowiedni sposób zadbać, jeśli chcesz cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem potraw z grilla. Jeżeli używasz do grillowania tacek aluminiowych, to pamiętaj przede wszystkim o ich regularnej wymianie. Tacki te mają to do siebie, że lubią przesiąkać zapachem i smakiem, dlatego też kilkukrotne używanie tej samej tacki może skutkować niesatysfakcjonującą jakością potraw. Zwróć też uwagę na jakość oraz grubość tacki, ponieważ ma to ogromny wpływ na jej żywotność.
Ponadto pamiętaj też o czyszczeniu akcesoriów takich jak szczypce czy inne tego typu elementy niezbędne podczas przyrządzania potraw z grilla. W większości przypadków możesz z powodzeniem umyć je tak samo, jak zwykłe naczynia. Sprawdź jednak, czy mogą być one myte w zmywarce, aby mieć pewność, że nie ulegną zniszczeniu.
Fot.: Egor Gordeev/unsplash.com