Folia aluminiowa – użyj jej i zyskaj lepsze potrawy!

Folia aluminiowa – użyj jej i zyskaj lepsze potrawy!
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Chcesz upiec smaczne potrawy, zachować świeżość kanapek i bezpiecznie je przechować podczas transportu? Możesz skorzystać w tym celu z folii aluminiowej, która jest tanim, a zarazem niezwykle przydatnym – nie tylko w kuchni – produktem. Przeczytaj poniższy artykuł i zobacz, jak użyć folii we właściwy sposób.

Upiecz szybciej potrawy

Najbardziej standardowym zastosowaniem folii aluminiowej jest jej użycie do pieczenia potraw. Warto wiedzieć, jak we właściwy sposób owinąć przygotowywane danie. Folia ma dwie strony różniące się właściwościami. Matowa część pochłania i przepuszcza ciepło, zaś błyszcząca – odbija je i zatrzymuje. W związku z tym potrawę upieczesz, owijając ją matową stroną folii skierowaną na zewnątrz, a lśniącą do wewnątrz. W ten sposób ciepło generowane przez piekarnik szybciej dotrze do dania.

Zatrzymaj ciepło dania

Jeśli chcesz, by potrawa zachowała ciepło przez dłuższy czas, również możesz użyć w tym celu folii aluminiowej. Taka funkcja kuchennego produktu przyda się w chwili, gdy z jakiegoś powodu nie będziesz mieć możliwości spożycia gorącego posiłku od razu po jego przygotowaniu. Aby potrawa nie wystygła zbyt szybko, owiń ją lśniącą stroną do środka. Odporną na rozerwanie folię aluminiową znajdziesz w sklepie online marki Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne. Dzięki znajdującym się na niej oznaczeniom od razu będziesz wiedzieć, która strona produktu chroni przed wystygnięciem (strona błyszcząca), a która służy do przechowywania potraw (strona matowa).

Przedłuż świeżość produktów

Zamierzasz przechowywać jedzenie w lodówce i nie chcesz, by straciło ono w tym czasie swoją świeżość? Owiń więc potrawę matową stroną do środka, a nie błyszczącą jak w przypadku chęci zatrzymania wysokiej temperatury dania. Wówczas jedzenie nie straci swojego smaku i aromatu. Spożywcze produkty możesz też przechowywać w lodówce owinięte w folią aluminiową, aby nie mieszały się ich zapachy.

Zapakuj posiłki na wynos

Folia aluminiowa doskonale sprawdza się również do pakowania wszelkich produktów spożywczych na wynos. Zawiniesz w nią kanapki do szkoły czy pracy. Folia zabezpieczy jedzenie podczas transportu – sprawdzi się w trakcie pikniku i podróży. Pomoże zachować świeżość potraw i zapobiegnie rozlaniu się płynów. Możesz owinąć nią pojemnik z zupą, butelkę z wodą, sokiem lub herbatą. W przypadku wydostania się produktu folia chociaż częściowo zabezpieczy wnętrze koszyka, torby lub plecaka przed zalaniem.

Jak widać, folia aluminiowa doskonale sprawdza się w przypadku spożywczych produktów. Pamiętaj jednak, by nie używać jej do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej. Może to bowiem spowodować nawet uszkodzenie sprzętu. Korzystaj z folii we właściwy sposób i ciesz się smacznymi daniami!

Fot.: Kostiantyn Li/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*