wtorek, 4 października, 2022

Dla wielu świeże warzywa i owoce to podstawowe produkty wykorzystywane w kuchni. Szczególnie widoczne jest to latem, kiedy mamy do czynienia z sezonowością, a wszelkiego rodzaju ogórki, pomidory, cukinie, fasolki i inne produkty są dostępne na każdym kroku z rodzimych hodowli. Miewamy jednak problemy z zachowaniem świeżości tych produktów i ich niemarnowaniem.

Prawidłowo przechowywane warzywa potrafią na długo zachować świeżość, doskonały smak, a także konsystencję. Pozostaje tylko odwieczne pytanie: w takim razie jak wygląda to prawidłowe przechowywanie? I tu odpowiedź może nie zadowolić każdego, gdyż niestety jest to bardzo często uzależnione od rodzaju warzywa, a także posiadanych przez nas możliwości. Często konieczne jest ich dodatkowe przygotowanie, co również bywa kłopotliwe. Oto lista naszych patentów na przechowywanie warzyw w taki sposób, by smakowały, jakbyśmy chwilę temu przynieśli je z rynku bądź ogródka.

Po pierwsze: sprawdź!

Jeszcze zanim zacznie się proces przygotowywania oraz przechowywania warzyw, już w sklepie, na rynku czy po przyniesieniu zebranych w naszym ogrodzie warzyw warto je dokładnie obejrzeć. Niestety nawet najlepsze patenty na przechowywanie nie sprawdzą się, jeśli do domu przyniesiemy już zepsuty bądź nadgniły produkt, który nie jest pełnowartościowy i nie ma szans na zachowanie wszystkich swoich właściwości.

Kiedy ogórek czy pomidor jest zbyt miękki i niemal rozpada się w rękach, możesz być pewny, że jeśli nie zjesz go tego samego dnia, kolejnego nie będzie się do niczego nadawał. Podobnie będzie z obitymi warzywami czy takimi z szarawym nalotem, który jest zaczątkiem pleśni. Lepiej też przechowuje się warzywa nieumyte i niewyczyszczone, np. marchewka czy pietruszka z odrobiną ziemi na korzeniu dłużej pozostanie świeża niż jej umyty odpowiednik.

Po drugie: przygotuj!

Jak wcześniej wspomnieliśmy, warzywa dłużej będą dobre, jeśli nie zostaną wcześniej umyte. Co ważne, najlepiej nie kroić ich na kawałki, gdyż te mogą szybko obeschnąć.

W przypadku marchwi czy pietruszki warto usunąć nać i przechowywać w chłodnym miejscu wyłącznie korzeń. Szparagi, natkę, koperek czy seler naciowy trzymaj w lodówce owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym – dzięki temu nie zwiędną. Podobnie będzie wyglądała sytuacja z sałatą, jarmużem czy szpinakiem, te jednak zalecamy umyć przed włożeniem do lodówki. Pamiętaj również, że istotne jest miejsce, w którym warzywa są przechowywane. W lodówce są w tym celu specjalnie wyznaczone strefy bądź szuflady z odpowiednimi oznaczeniami.

Jacqueline Howell/pexels.com

Po trzecie: przechowuj!

Większość warzyw czuje się dobrze w niskich temperaturach, które zapewniają lodówki i chłodziarki. Należą do nich: papryka, kalafior, pietruszka czy wszelkie warzywa zielone. Musisz jednak pamiętać, że nie jest to złota zasada. Na przykład ziemniaki lepiej będą się czuły w szafce pod zlewem w ciemnym miejscu. Chłód lodówki sprawi, że czosnek stanie się miękki, zaś pomidor straci swój smak. Również cebula lepiej będzie się czuła w koszyczku na szafce. Na blacie mogą pozostać również dynie, cukinie, bakłażany czy ogórki.

Po czwarte: nie kładź warzyw przy owocach!

To ostatnia, ale jakże ważna zasada. Wytwarzany w owocach etylen sprawia, że warzywa szybciej dojrzewają i w efekcie się psują. Lepiej tego uniknąć.

Zdj. główne: JillWellington/pixabay.com

Tagi: , ,

Powiązany artykuł

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Reklama