Jeśli chcesz, aby Twoja kuchnia była w pełni zorganizowana, musisz postawić na odpowiednie przechowywanie rzeczy i produktów. Nikt nie lubi, gdy pootwierane przyprawy lub naczynia walają się wszędzie, a i tak pośród nich ciężko cokolwiek znaleźć. Dobra organizacja kuchni to przede wszystkim komfort domowników i funkcjonalność pomieszczenia.
Często problemem nie jest zbyt dużo rzeczy, ale źle rozplanowane meble czy sprzęty AGD. Pamiętaj, że nowoczesne wyposażenie oferuje wiele możliwości. W ich wnętrzu kryje się mnóstwo akcesoriów, które poprawiają komfort użytkowania. Jeśli planujesz kuchnię, na co powinieneś zwrócić uwagę? Przede wszystkim pamiętaj o odpowiedniej wysokości blatów oraz półek i szafek wiszących. Każdy powinien mieć do nich swobodny dostęp.
Główną zasadą mówiącą o odpowiedniej organizacja kuchni, jest tzw. trójkąt roboczy. W jego skład wchodzi przechowywanie, mycie i przygotowywanie oraz gotowanie i pieczenie. W związku z tym lodówka w Twojej kuchni powinna stać najbliżej wejścia, abyś mógł swobodnie rozpakować zakupy. Zaraz po przechowywaniu, jest strefa mycia i przygotowywania, czyli należy tam umieścić półki na suche produkty, naczynia, garnki i sztućce. Obszar gotowania i pieczenia powinien być zlokalizowany na końcu. Znajduje się w nim płyta indukcyjna, kuchenka mikrofalowa i piekarnik.
W szafkach najczęściej znajdują się naczynia, sztućce, kubki, garnki oraz produkty spożywcze niewymagające niskich temperatur. Możesz do nich włożyć powszechnie dostępne systemy cargo, które usprawniają przechowywanie rzeczy. W sklepach spotkasz również wewnętrzne organizery, które są bardzo polecane dla mniejszych kuchni. Pamiętaj, aby rzeczy o podobnym przeznaczeniu trzymać niedaleko siebie. Obok czajnika i zmywarki, umieść kieliszki, kubki i szklanki. Pod zlewem jest miejsce na kosz i chemię. W szafkach niedaleko płyty indukcyjnej powinny się znaleźć naczynia i przyprawy. Półki narożne zazwyczaj są największe, więc przeznacz je na garnki.
W łatwo dostępnych szufladach powinny znajdować się rzeczy, które są najczęściej używane. Mowa tutaj o sztućcach, drewnianych łopatkach, nożach czy torbach wielorazowego użytku. Dolne szuflady możesz przeznaczyć na rzeczy, które są wyciągane raz na miesiąc, np. blender, mikser, czy zapasowy zestaw sztućców. Dobrym rozwiązaniem są specjalne organizery do szuflad. Świetnie sprawdzają się w przypadku sztućców, gdzie każdy element ma swoje miejsce.
Jeśli przechowujesz przyprawy i składniki spożywcze w szufladach, pamiętaj o organizerach. Dzięki nim z łatwością znajdziesz każdy produkt, a one nie będą się w środku rozsypywać. Co więcej, polecamy do przypraw słoiczki. Jeśli podpiszesz je u góry, otwierając szufladę, od razu będziesz wiedzieć, co gdzie się znajduje.
Jeśli jesteś miłośnikiem otwartych kuchni, możesz śmiało pokusić się o zamontowanie otwartych półek. Pamiętaj, że powinien tam panować porządek, ponieważ są one pierwszym elementem, który rzuca się w oczy, gdy ktoś odwiedzi Twoją kuchnię. Jeśli chcesz, aby efektywnie wyglądały, połóż na nich przezroczyste, szklane słoiki wypełnione suchymi produktami. Mowa tutaj o makaronach, kaszach, suszonych warzywach czy przyprawach. To też łatwo dostępne miejsce, więc jest idealne na produkty codziennego użytku takie jak kawa, herbata czy cukier. Otwarte półki nie powinny być montowane nad płytami indukcyjnymi, kuchenką gazową i blatem. Niestety, czasami się zdarza, że stoi na nich mnóstwo rzeczy, a one mogą niespodziewanie spaść.
Przechowywanie produktów spożywczych to również dosyć trudne zagadnienie. Każdemu z nas zależy, aby były one jak najdłużej świeże i nie traciły terminu przydatności. Mąkę, kaszę, sól i cukier przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Dzięki temu nie stracą aromatu, ale i uchronisz je przed molami oraz zawilgoceniem. Najlepiej sprawdzą się pojemniki szklane lub wykonane z grubego tworzywa sztucznego.
Zobacz też: Sposoby na przechowywanie pieczywa, które przedłużą jego świeżość
Kawę i herbatę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, które nie przepuszczają światła. Dzięki temu uchronisz je przed negatywnym działaniem promieni słonecznych i tlenu. Z kolei warzywa i owoce przechowuj w zacienionym miejscu z dostępem do powietrza. Może być to kosz na owoce, a w przypadku warzyw skrobiowych zacieniona półka. Z kolei w lodówce ustawiaj rzeczy zgodnie z terminem przydatności do spożycia. Im krótszy termin, tym produkty stawiaj bliżej, aby mieć je cały czas na oku. Dzięki temu chętniej po nie sięgniesz.