sobota, 25 września, 2021

Pojemniki na żywność są niezbędnym elementem wyposażenia w każdej kuchni. Dzięki nim można w bezpieczny sposób przechowywać produkty żywnościowe. Jakie pojemniki są najlepsze? Czym należy kierować się podczas zakupu pojemnika na żywność?

Jakie pojemniki do przechowywania żywności wybrać?

Materiał, z którego wykonany jest pojemnik, jest jednym z ważniejszych kryteriów podczas zakupu. Pojemnik powinien być estetyczny, funkcjonalny i wykonany z trwałego oraz bezpiecznego dla zdrowia materiału.

Plastikowe pojemniki do przechowywania żywności 

Plastikowe pojemniki są najpopularniejszymi pojemnikami do przechowywania żywności, ponieważ są bardzo lekkie i pojemne. Przed ich zakupem warto sprawdzić oznaczenia na nich oraz czy można w nich przechowywać żywność. Warto sprawdzić, czy na pojemniku znajduje się oznaczenie BPA Free, czyli bezpieczne dla zdrowia.

Jeśli na opakowaniu znajduje się w trójkącie cyfra 2, 4 i 5 oznacza to, że produkt plastikowy jest w pełni bezpieczny, można myć go w zmywarce i podgrzewać w kuchence mikrofalowej.

Jeśli w trójkącie znajduje się cyfra 1, 3, 6, 7, to plastikowy produkt zawiera szkodliwe dla zdrowia substancje rakotwórcze i nie warto go kupować.

>> Przeczytaj także: Jak przechowywać ubrania w piwnicy lub na strychu?

Szklane pojemniki do przechowywania żywności

Szklane pojemniki do przechowywania żywności znane są od dawna. Choć są cięższe od plastikowych, to można w nich bezpieczniej przechowywać żywność i dużo ładniej prezentują się na półkach w kuchni. Szkło nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z żywnością. Dzięki temu pojemniki te są bezpiecznym i ekologicznym sposobem na przechowywanie.

W sprzedaży dostępne są również pojemniki ze szkła żaroodpornego, które można zapiekać w piekarniku lub podgrzewać w mikrofalówce. W szklanych pojemnikach można przechowywać żywność w lodówce lub w zamrażarce. Przy zakupie pojemników należy zwrócić uwagę na pokrywkę, aby była szczelna – powietrze nie może dostać się do środka.

szklane pojemniki na żywność
Photo by freepik from Freepik.com

Metalowe pojemniki do przechowywania żywności

Metalowe pojemniki do przechowywania żywności są świetną alternatywą dla pojemników szklanych i plastikowych. Takie pojemniki są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości – ułatwia to przechowywanie produktów sypkich.

Metalowych pojemników nie można używać do przechowywania kwaśnych produktów i dań – wchodzą w reakcję chemiczną z metalem i wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia substancje.

Silikonowe pojemniki do przechowywania żywności

Silikonowe pojemniki są bardzo praktyczne, nie wchodzą w reakcje z żywnością. Można w nich przechowywać żywność w lodówce oraz podgrzewać w mikrofalówce.

Ceramiczne pojemniki do przechowywania

Ozdobne ceramiczne pojemniki do przechowywania żywności kojarzą się z polską wsią, gdzie były ozdobą kuchennych półek. Nowoczesne ceramiczne pojemniki do przechowywania dostępne są w różnych kształtach i kolorach. Dzięki temu są funkcjonalną ozdobą w kuchni. Ceramika, tak samo jak szkło, nie wchodzi w reakcję chemiczną z jedzeniem. Dlatego przechowywanie w nich produktów spożywczych jest w pełni bezpieczne dla zdrowia.

Akrylowe pojemniki do przechowywania żywności

W gastronomi najczęściej używane są akrylowe pojemniki, które nie wchodzą w reakcję z jedzeniem, są bardzo lekkie i wytrzymałe. Można w nich przechowywać produkty sypkie i płynne. Takie pojemniki świetnie nadają się do mrożenia.

Czym się kierować kupując pojemniki do przechowywania żywności?

Wybierając pojemnik na żywność do swojej kuchni, warto zwrócić uwagę na:

  • szczelność pojemnik musi być bardzo szczelny;
  • łatwe otwieranie i zamykanie;
  • wielkość musi być dostosowana do indywidualnych potrzeb oraz produktów, które będą w nich przechowywane.
Tagi: , , ,

Powiązany artykuł

0 komentarzy

Dodaj komentarz